Начало

 

В РБ С. Доброплодни бе представен новият роман 

на Владо Даверов Господин директорът на пристанището

 

      На 24 ноември 2006 г. гост на Петъчния литературен салон в  РБ С. Доброплодни беше писателят Владо Даверов. Пред сливенска публика беше представен новият му роман Господин директорът на пристанището. Гости на събитието бяха писателят Николай Стоянов, редактор на книгата, и Игор Чипев директор на Дирекция  Книга и библиотечно дело в Министерството на културата.

      В емоционална атмосфера и голям интерес към новия роман на Владо Даверов премина срещата с автора, познат не само на четящата публика, но и на ценителите на доброто българско кино. Повечето от присъстващите си припомниха с удоволствие творчеството на  Владо Даверов - автор на  10 книги с разкази и новели, както и на сценарии, по които са направени 11 игрални филма и около 20 документални. Сред романите му, които добиват широка популярност, са: "Вчера", "Кенеди", "Възторжен и див", "Ангели небесни", "Животът на другите". Носител е на наградите: "Южна пролет", "Златен ланец" на в. "Труд", първа награда на Московския филмов фестивал, Гранд при на кинофестивала в Сан Ремо, Наградата на публиката на фестивала "Златната роза" и Наградата за най-добър сценарий на Съюза на филмовите дейци. Наскоро му бе връчена и награда за хумористичен разказ Чудомир 2006, която Владо Даверов посвети на отишлия си от този свят приятел писателя Христо Калчев.

     Николай Стоянов редактор на новата книга на Владо Даверов, смята, че с романа Господин директорът на пристанището, Владо Даверов влиза силно в така наречената нова проза. Това е прозата, с която България може спокойно да влезе в големия свят. Интерес сред публиката предизвика  различната по тематика и съдържание проза, която Даверов демонстрира в новия си роман. Написан е увлекателно, с хумор, с отлично познаване на българската народопсихология, фокусирана в едно символно за всеки българин място Белене, като съдбите на основните фигури в повествованието вплитат по абсурден начин историята със съвсем съвременен проблем, който решават поредица български правителства от най-новата ни история съдбата на атомната енергетика у нас.  Всичко това  е в рамката на един труп...Авторът сподели, че предстои филмиране на книгата.

      Понастоящем Владо Даверов подготвя нов роман, а желанието му е да напише пиеса, въпреки, че досега не е писал за сцена.