Начало

 

В РБ “С. Доброплодни” бе представен новият роман 

на Владо Даверов “Господин директорът на пристанището”

 

      На 24 ноември 2006 г. гост на Петъчния литературен салон в  РБ “С. Доброплодни” беше писателят Владо Даверов. Пред сливенска публика беше представен новият му роман “Господин директорът на пристанището”. Гости на събитието бяха писателят Николай Стоянов, редактор на книгата, и Игор Чипев – директор на Дирекция  “Книга и библиотечно дело” в Министерството на културата.

      В емоционална атмосфера и голям интерес към новия роман на Владо Даверов премина срещата с автора, познат не само на четящата публика, но и на ценителите на доброто българско кино. Повечето от присъстващите си припомниха с удоволствие творчеството на  Владо Даверов - автор на  10 книги с разкази и новели, както и на сценарии, по които са направени 11 игрални филма и около 20 документални. Сред романите му, които добиват широка популярност, са: "Вчера", "Кенеди", "Възторжен и див", "Ангели небесни", "Животът на другите". Носител е на наградите: "Южна пролет", "Златен ланец" на в. "Труд", първа награда на Московския филмов фестивал, Гранд при на кинофестивала в Сан Ремо, Наградата на публиката на фестивала "Златната роза" и Наградата за най-добър сценарий на Съюза на филмовите дейци. Наскоро му бе връчена и награда за хумористичен разказ “Чудомир 2006”, която Владо Даверов посвети на отишлия си от този свят приятел – писателя Христо Калчев.

     Николай Стоянов – редактор на новата книга на Владо Даверов, смята, че с романа “Господин директорът на пристанището”, Владо Даверов “влиза силно в така наречената “нова проза”. Това е прозата, с която България може спокойно да влезе в големия свят”. Интерес сред публиката предизвика  различната по тематика и съдържание проза, която Даверов демонстрира в новия си роман. Написан е увлекателно, с хумор, с отлично познаване на българската народопсихология, фокусирана в едно символно за всеки българин място – Белене, като съдбите на основните фигури в повествованието вплитат по абсурден начин историята със съвсем съвременен проблем, който решават поредица български правителства от най-новата ни история – съдбата на атомната енергетика у нас.  Всичко това  е в рамката на един труп...Авторът сподели, че предстои филмиране на книгата.

      Понастоящем Владо Даверов подготвя нов роман, а желанието му е да напише пиеса, въпреки, че досега не е писал за сцена.