Начало

На Празника на билките и лечителите в с.Бяла, община Сливен в местното читалище бе открита и компютърна зала по проект „Глобални библиотеки-България”

 

От 2000г., всяка година на 24 юни-Еньовден, Фондация „Съхраняване духа на българина”, читалище „Хр.Ботев” и кметство с.Бяла, община Сливен организират Празник на билките и лечителите. Според народния календар това е най-големия билкарски празник. Празникът е посветен на слънцето и борбата срещу болестите. Смята се, че на този ден слънцето вече е достигнало своя зенит и преди да слезе по-ниско, се окъпва в живата еньовска вода. Заедно с него се къпят и всички болести. Според поверието срещу Еньовден билките придобиват най-голяма лечебна сила. Затова на този ден е най-масовото им събиране. От направените билки се правят “еньовски” китки и венци, увива се голям венец, през който се провират всички за здраве. Изпълняват се предавани от поколение на поколение местни ритуали „Мълчана вода” и „Еньова буля”, правят се наричания. Празникът отдавна се е превърнал в емблема на селото.

В програмата на празника бе включена и официалната церемония по откриването на компютърната зала в читалището оборудвана по програма „Глобални библиотеки – България”. Гости на събитието и на уникалния празник на билките и лечителите бяха областният управител на Сливенска област Марин Кавръков, Христо Карабекиров – зам.областен управител, Петя Руменова – секретар на община Сливен, Дора Ескидарова – началник отдел „Култура и вероизповедания” –община Сливен, Росица Петрова-Василева – директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен и регионален координатор на проект „Глобални библиотеки-България”, общински съветници, доброволци от Корпуса на мира, читалищни дейци и библиотекари от гр.Сливен и областта, много граждани.

Празникът на билките и лечителите бе открит от кмета на с.Бяла Жельо Желев. Детската фолклорна група към читалището изпълни традиционните ритуали и наричания. Празникът продължи с изпълнения на танцовата формация за автентичен фолклор към читалището.

След уникалните изпълнения, областният управител М.Кавръков поздрави жителите на селото и пожела празникът да продължи да се провежда и в бъдеще, защото само така ще се съхранят за поколенията българските традиции и обичаи. С приветствие към присъстващите се обърна и Росица Петрова – Василева. Тя подчерта, че читалище „Христо Ботев” изпълнява успешно не само традиционните за едно читалище дейности, но чрез участието си в проект „Глобални библиотеки-България” предлага на населението и модерни информационни услуги, и вече е част от информационното общество без граници. С инициативите и проектите си се превръща в неотменна част от живота на местната общност.

В края на тържеството областният управител Марин Кавръков, Петя Руменова и Росица Петрова откриха официално компютърната зала.

Начало страница