Начало

На Празника на билките и лечителите в с.Бяла, община Сливен в местното читалище бе открита и компютърна зала по проект Глобални библиотеки-България

 

От 2000г., всяка година на 24 юни-Еньовден, Фондация Съхраняване духа на българина, читалище Хр.Ботев и кметство с.Бяла, община Сливен организират Празник на билките и лечителите. Според народния календар това е най-големия билкарски празник. Празникът е посветен на слънцето и борбата срещу болестите. Смята се, че на този ден слънцето вече е достигнало своя зенит и преди да слезе по-ниско, се окъпва в живата еньовска вода. Заедно с него се къпят и всички болести. Според поверието срещу Еньовден билките придобиват най-голяма лечебна сила. Затова на този ден е най-масовото им събиране. От направените билки се правят еньовски китки и венци, увива се голям венец, през който се провират всички за здраве. Изпълняват се предавани от поколение на поколение местни ритуали Мълчана вода и Еньова буля, правят се наричания. Празникът отдавна се е превърнал в емблема на селото.

В програмата на празника бе включена и официалната церемония по откриването на компютърната зала в читалището оборудвана по програма Глобални библиотеки България. Гости на събитието и на уникалния празник на билките и лечителите бяха областният управител на Сливенска област Марин Кавръков, Христо Карабекиров зам.областен управител, Петя Руменова секретар на община Сливен, Дора Ескидарова началник отдел Култура и вероизповедания община Сливен, Росица Петрова-Василева директор на Регионална библиотека Сава Доброплодни-Сливен и регионален координатор на проект Глобални библиотеки-България, общински съветници, доброволци от Корпуса на мира, читалищни дейци и библиотекари от гр.Сливен и областта, много граждани.

Празникът на билките и лечителите бе открит от кмета на с.Бяла Жельо Желев. Детската фолклорна група към читалището изпълни традиционните ритуали и наричания. Празникът продължи с изпълнения на танцовата формация за автентичен фолклор към читалището.

След уникалните изпълнения, областният управител М.Кавръков поздрави жителите на селото и пожела празникът да продължи да се провежда и в бъдеще, защото само така ще се съхранят за поколенията българските традиции и обичаи. С приветствие към присъстващите се обърна и Росица Петрова Василева. Тя подчерта, че читалище Христо Ботев изпълнява успешно не само традиционните за едно читалище дейности, но чрез участието си в проект Глобални библиотеки-България предлага на населението и модерни информационни услуги, и вече е част от информационното общество без граници. С инициативите и проектите си се превръща в неотменна част от живота на местната общност.

В края на тържеството областният управител Марин Кавръков, Петя Руменова и Росица Петрова откриха официално компютърната зала.

Начало страница