Начало

Първо заседание на Организационния комитет

 за IX Национален фестивал на детската книга /8-11 май 2007 г./

 

На 24 януари 2007 г. се проведе първата сбирка на Организационния комитет за IX Национален фестивал на детската книга /8-11 май 2007 г./, който ще се проведе в Сливен. Вече е традиция патрон на Фестивала да е първата дама на България – г-жа Зорка Първанова. Фестивалът се провежда от РБ “С. Доброплодни”, с партньорството на Община Сливен, Областна управа – Сливен, Министерството на културата, Асоциация на книгоиздателите в България, Държавната агенция за българите в чужбина, Ротари клуб – Сливен и други институции и организации.

На първата работна среща за деветото издание на фестивала присъстваха зам.-кметът на Община Сливен Офелия Кънева, председатлелят на Ротари клуб - Сливен Иван Христов, представители на Община Сливен, Областната управа, РИ на МОН, директорите на Хуманитарната гимназия и II Основно училище – Сливен, директорите на Драматичния театър и Художествената галерия в града, бизнесмени и други известни личности, познати с обществения си и професионален престиж. Председател на Организационния комитет е кметът на Сливен г-н Йордан Лечков.

В една от първите публикации за предстоящото събитие вече се отбелязва, че за първи път у нас има литературна награда със статут. Сайтът KNIGI-NEWS.COM отбелязва, че учредената 2004 г. Национална награда “Константин Константинов”, която организаторът на фестивала РБ “С. Доброплодни” – гр. Сливен дава за принос в книгоиздаването за деца, е първата с ясно деклариран статут в областта на литературния ни живот. Това на практика прави невъзможно манипулирането при избора на победител и доказва полезността на наградата за цялостното развитие на детската ни литература. По традиция наградата се присъжда в рамките на Националния фестивал на детската книга, в четири категории: голяма награда за цялостен принос; издателство; автор; илюстратор. Носителите се определят на конкурсен принцип за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Повече за наградата и нейните носители – на сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com.