Начало

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен се включва в Националната кампания „Чети с мен” с редица инициативи

 

На 28.09.2014г. , под патронажа на президента на РБългария Росен Плевнелиев, стартира Националната кампания „Чети с мен” инициирана от Министерството на културата и подкрепена от библиотечни, културни и образователни институции от цялата страна.

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен ще се включи в кампанията с редица инициативи. И няма как да е иначе, тъй като библиотеката от години работи целенасочено за приобщаването на децата към четенето от най-ранна детска възраст и възпитаването у тях на любов към хубавите книги, изграждането им като читатели. Многобройни са проявите на библиотеката насочени към поощряване на детското четене: забавни часове по четене, седмици на приказките, литературни маратони, състезания и викторини, срещи с детски автори, литературни конкурси, театрални представления, детски работилници и др. Най-значим форум посветен на проблемите на детското четене организиран от библиотеката, който привлича все повече участници и съмишленици от страната и чужбина, е ежегодно провеждания вече 16 години Национален фестивал на детската книга.

На кампанията „Чети с мен” Регионална библиотека „Сава Доброплодни” посвещава няколко инициативи преди голямото национално четене на 28 септември 2014г.

На 24 и 25 септември /сряда и четвъртък/ ще се проведат традиционните за началото на всяка учебна година  Дни на отворените врати в библиотеката. На 24 септември ученици от различни училища ще могат да се включат в: образователни  екскурзии в библиотеката, представления за най-малките по произведения на Йордан Радичков и Станка Пенчева, четене на откъси от любими детски книги на известни български и чужди писатели, забавни викторини и състезания. На 25 септември за учениците от горен курс се организират инициативи посветени на Европейския ден на езиците: презентации на тема: „Европейски ден на езиците – Единство в многообразието”, ще бъде организиран литературен маратон като ще бъдат четени в оригинал откъси от най-новите произведения на популярните сред тийнейджърите автори Джон Грийн, Вероника Рот и Сюзън Колинс.

Инициативите на библиотеката посветени на кампанията „Чети с мен” ще продължат на 26 септември /петък/ като в първия за сезона Петъчен литературен салон ще бъде представен романът на Весела Ляхова „Бежанци” – носител на Националната литературна награда „Хр. Г. Данов” за 2014 г. в категория „роман”. Гости на литературното събитие ще бъдат авторката на романа Весела Ляхова и известната българска писателка Екатерина Йосифова – редактор на книгата.

На 28 септември /неделя/, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще отвори врати от 11:00 до 13:00ч., за да даде възможност на своите читатели и на всички почитатели на писаното слово да се включат в голямото национално четене от кампанията „Чети с мен”, което ще стартира в София в 11:00ч.

Заповядайте в библиотеката! Очакваме Ви!

Начало страница