Начало

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” ПРЕДСТАВЯ РОМАНА НА НЕДА АНТОНОВА „ПЪРВИЯТ СЛЕД БОГА. ЛЮБОВТА И СМЪРТТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ”

 На 23 октомври /понеделник/ 2017г., от 17:00ч., в зала „Май”, в рамките на програмата за празника на Сливен – Димитровден, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” организира среща с писателката Неда Антонова и представяне на романа й „Първият след бога. Любовта и смъртта на Васил Левски”.

Неда Антонова е завършила Институт за култура в гр.Санкт Петербург /Русия/. Работила е като журналист, редактор в художествената редакция на Военно издателство "Св. Георги Победоносец", писател в групата на военните писатели и композитори при МНО. Основател е на сп."Отечество". Член е на СБП от 1983 г.

Автор е на стихосбирката "Повторими неща"; на тетралогията исторически романи "Памет": "Войната свърши в четвъртък", "Не умирай вместо мен", "Ангела", "Приют за щастливи"; на трилогията за юноши: "Обичам те, вълк", "Вълк на покрива", "Разбивачи на касички"; на романите: "Три кита в аквариума", "Лобният път на сърцето", "Надали", "Полугол и полугола", "Вино": "Вино и молитви", "Вино и оръжия", "Вино и чудеса", „Вино и ”; на повестта "Ирма, жената на бог Марс"; на пиесите "И слезе Господ на земята", "Гълъб за сърдечни послания","Звезда от последна величина","Асен, убиецът на Иванко" (2011). Трилогията „Възкресение”: „Царица Елеонора Българска”( 2013), „Съвършената. Преподобна Стойна неканоничната светица” – роман в две части (2014), „Неговата любима. Ботев и Венета” (2015)  са едни от най-четените книги на съвременни български писатели. На нестихващ интерес се радва и последният ѝ роман "Първият след Бога. Любовта и смъртта на Васил Левски" (2017).

"Първият след Бога" е един необикновен прочит на живота на Васил Левски и на много факти, които век и половина съзнателно се премълчават. Това е книга за обречената любов на Васил Кунчев към жената, която е близо до него до последния му дъх на бесилото. Обречена, защото той вече е бил венчан за мечтата си - да види народа си свободен. Повествованието се води на три нива: едното  е от името на момичето, влюбено в Левски, другото е от името на Хаджи Иванчо Пенчович – член на комисията по процеса на Левски, а третото - от името на един фалшификатор, вербуван във  френски затвор.

Книгата ще бъде представена от писателя Румен Леонидов. Избрани текстове от романа ще бъдат прочетени от актьора Христо Симеонов.

 

Начало страница