Начало

Литературна вечер под надслов По страниците на в. Изток се проведе в Регионална библиотека Сава Доброплодни - Сливен

На 23.10. 2014 г., в рамките на програмата по повод празника на града Димитровден, в Регионална библиотека Сава Доброплодни се проведе вечер под надслов По страниците на в. Изток, посветена на 80 г. от излизането на неговия първи брой на 2 октомври 1934 г.

Въпреки лошото време, на срещата присъстваха музейни, библиотечни и архивни работници от различни поколения, журналисти, писатели, общественици, общински съветници,  както и наследници на  сътрудниците на в.Изток. Гости на събитието бяха и инж.Иван Петров - заместник кмет на община Сливен и депутатът Иван Славов.

В началото на вечерта откъси от статии oт

 вестника, разкриващи неговите цели и програма, прочете актьорът Ивайло Абаджимаринов.

Водещият на вечерта, д-р Росица Петрова-Василева, представи накратко структурата и тематичните области на съдържанието на вестника, както и интересни моменти от биографията на неговия главен редактор и издател Георги Арнаудов.  

За в. Изток като културен феномен, за неговото съдържание и проблематика, за достойнствата на вестника, за качествата на публикуваните в него материали, за неговите редактори и сътрудници говори  гл.ас. д-р Ясен Бориславов от Факултета по журналистика към СУСв.Климент Охридски.  Той определи в.Изток като един от най-добре списваните регионални вестници през 30-те и 40-те години на миналия век в България и с редица примери доказа, че въпреки сложното време, в което вестникът излиза, той запазва своята независимост, демократичност и безпристрастност. Голяма заслуга за това, според д-р Бориславов, са имали главният редактор на вестника Георги Арнаудов, както и неговите верни сътрудници известни сливенски интелектуалци, общественици, дейци на просветата и науката, индустриалци, предприемачи, архитекти, лекари, писатели, художници като Васил Димитров, Георги Ноев, Георги Кебеджиев, Деян Парпулов, Георги Хрусанов, Иван Димитров (Луд-Гидия), Елисавета Багряна, Георги Гюлмезов, арх. Димитър Кавалджиев, Васил Димитров,  д-р Добри Минков, арх. Г. Козаров, проф. Д. Табаков,  Димитър Рохов, инж. Никола Шишеджиев, Стефан Султанов, Сирак Скитник, Аргира Жечкова и мн. др., които той определи като цвета на сливенската интелигенция.

Д-р Ясен Бориславов е завършил специалностите Журналистика и История в СУ Св. Климент Охридски. Доктор по История на българската журналистика. Работил е като репортер и зав. отдел Култура във в. Дума. От 1997г. е журналист на свободна практика с постоянен  ангажимент към в.Сега. Негови статии са публикувани във в.24 часа, в.Труд, в.Култура, сп.Бакхус, сп.Християнство и култура, сп.Мениджър и много др. Автор е на книгите: Виното. Българска енциклопедия(ИК Труд, 2004), английско издание (2004), немско издание (2006), Боб и метафизика. Кулинарно-исторически етюди (Сиела, 2004). От 2006 г.   е председател на Национален клуб Винен наблюдател.

 Присъстващите на срещата имаха възможност да се запознаят с дигитализирани материали от вестника представени в презентация, подготвена от служители на библиотеката, която илюстрираше обзора на д-р Ясен Бориславов.

Една от амбициозните цели на ръководството и екипа на библиотеката е скоро пълното течение на вестника /1934-1944г./ да бъде дигитализирано и да бъде предоставяно за ползване и в електронен формат.

Начало страница