Начало

Премиера на романа на Милен Русков „Възвишение”

 Регионална библиотека „Сава Доброплодни” се включи в програмата посветена на празника на Сливен – Димитровден с уникално литературно събитие – премиера на романа „Възвишение” на писателя Милен Русков, определян от критиците като явление в най-новата българска литература. Премиерата се състоя на 23 октомври в Клуба на дейците на културата. Над сто почитатели и читатели на съвременна българска проза присъстваха на събитието. Сред гостите бе и Иван Славов –зам,кмет на община Сливен.

Писателят Милен Русков е роден в Бургас през 1966 г. Живее в София. Завършил е българска филология през 1995 г. в СУ "Св. Климент Охридски". Писател и преводач. Автор на три книги: "Джобна енциклопедия на мистериите" (2004), за която получава наградата за дебют "Южна пролет", "Захвърлен в природата" (2008; 2011 - издание на английски в САЩ), за която получава наградата "Вик" за роман на годината, и "Възвишение" (2011). Превел е над 20 книги от английски, в т.ч. "Изповедите на един английски пушач на опиум" на Томас де Куинси, "Пари" на Мартин Еймис, "Как да гледаме философски на живота" на Джеръм Джеръм, и др. Носител на наградата "Кръстан Дянков" за превод от английски (2009).

 Романът му “Възвишение” беше издаден от Издателска къща “Жанет 45” в края на 2011 г. и защото, както пише поетът Ани Илков “Книга като тази нито се пише лесно, нито се появява често в България, а сигурно и навсякъде.”, тя получи бързо своето признание – Национална награда “Хр. Г. Данов” в категория художествена литература за 2012 г., и Наградата на Министерството на културата “Златен век” за 2012 г.

Затова, може би е резонен въпроса не е ли закъсняла премиерата й в Сливен. И отговорът е не - разбира се. Времето е избрано съвсем съзнателно от инициаторите от Регионална библиотека “Сава Доброплодни”, защото в дните около Димитровден всеки сливенец се връща към историята на града, към миналото, към родовите си корени, към оня възрожденски дух, който сякаш още се усеща под клоните на Стария бряст, на площада, пред гордо изправената фигура на Хаджията, около храма Св.Димитър, по тихите калдаръмени улички, запазили атмосферата на едно отдавна отминало време.

   Романът „Възвишение” ни връща в епохата на Българското възраждане, като проследява съдбата на двама националреволюционери и перипетиите им с четата на Димитър Общи преди и след обира в Арабаконак, който води до провала на вътрешната революционна организация. Тя е един нов художествен прочит на националната революция, на тематика, в която Ботев, Вазов и Захарий Стоянов са създали своите шедьоври. Колкото и да мислим, че те са казали всичко, Милен Русков показва, че може да се каже не просто „още”, а и „повече”.

За нас, сливналии,  романът „Възвишение” е интересен и с описанията на Сливен и околностите, на Котел, Медвен и други селища от нашия край, с препратките към “Рибния буквар” на Петър Берон, който според автора го е вдъхновил да напише тази книга, към „Горски пътник” на Георги Сава Раковски, към произведенията на Неофит Бозвели и Паисий Хилендарски, със забавните истории свързани с дейността на видни възрожденци като Сава Доброплодни и др. дейци.

Книгата е уникална в много отношения, но може би най-впечатляващ е езикът, на който е написана - възрожденски български, освободен от строги правила. Първите страници са същински езиков шок за читателя със своя архаизъм и натурален изказ,  но усещането за странност бързо изчезва и романът се поглъща на един дъх, четенето му доставя удоволствие. Може би за това спомагат и изпълнените с ведър хумор и лека самоирония перипетии на двамата главни герои. Освен това изказът е простичък, за сметка на дълбокия смисъл, което прави леки за асимилиране авторовите "нравоучения".

Романът “Възвишение” бе представен пред многобройната публика с моноспектакъл по подбрани откъси в изпълнение на известния бургаски актьор и режисьор Христо Симеонов. Прочетено бе и писмо от издателката Божана Апостолова, в което тя споделя: „Това е най-талантливият, най-стойностният съвременен български роман, какъвто не е издаван в последните 50-60 години! Такъв роман би бил чест за всяка национална литература по света!“.

След вълнуващия спектакъл и емоционалното писмо на Б.Апостолова писателят Милен Русков разказа историята по написването на романа си  “Възвишение”: как се е родила идеята за него, кое е провокирало творческите му усилия, как и колко време е работил с историческите факти и изворовия материал, как е постигнал автентичността на възрожденския език.

Милен Русков сподели, че пръв читател и критик на романа му е Светозар Игов, а за да се появи книгата на бял свят заслугата е на издателката Божана Апостолова – „години наред, въпреки повсеместната криза в обществото ни, тя застава зад литературните експерименти и новаторските виждания за съдържание, форма и език на редица знакови имена в най-новата българска литература” и той е щастлив, че е сред авторите, получили нейната подкрепа.

Пред г-жа Росица Петрова, директор на РБ ”С.Доброплодни”, Русков сподели, че е приятно изненадан от активността на сливенските си почитатели, и че в Сливен представянето на книгата му е преминало най-емоционално и вълнуващо.

За успеха на книгата на Милен Русков говори и факта, че още преди началото на премиерата бяха продадени всички над 40 екземпляра донесени от издателството, а също и че близо час след  срещата писателят раздаваше автографи на своите почитатели и отговаряше на техните въпроси.

 За организаторите на премиерата остава удовлетворението, че зарадваха съгражданите си със своя подарък за Димитровден – срещата с  талантливия писател Милен Русков и неговата уникална книга.

Начало страница