Начало

ПРИКЛЮЧИХА ДНИТЕ НА ФРАНКОФОНИЯТА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА “САВА ДОБРОПЛОДНИ”-СЛИВЕН

  

Традиция стана в навечерието на 20 март - Международния ден на Франкофонията, в Регионална библиотека "Сава Доброплодни"- Сливен да се организират различни прояви, посветени на френския език и култура. Така и нашият град се включва в отбелязването на празника, който обединява над 870 милиона франкофони от цял свят.

Тази година празниците на френския език и култура в РБ “Сава  Доброплодни” се проведоха  от 19 до 23 март и в тях се включиха над 250 ученици от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” и ППМГ „Добри Чинтулов”, както и много читатели – франкофони. Пред тях сътрудниците от Чуждоезиковия център на библиотеката представиха открит урок и мултимедийна презентация на френски език на тема:  „Стендал”, представяща интересни моменти от жизнения и творческия път на Анри Мари Бейл (Стендал), посветени на 235 г. от рождението му.

На голям интерес се радваха и прожекциите на френски език  на филмите: „Червено и черно”, екранизация на безсмъртния роман на Стендал; на биографичния,  документален  филм: „Пророци на научната фантастика – Жул Верн” по повод 190 г. от рождението на великия френски писател; на приключенския филм „Пътешествие до центъра на Земята”, по едноименния роман на Жул Верн.

В Чуждоезиковия център беше представена колекция от произведения на съвременни френски автори, както и много нови помагала в помощ на изучаването на френски език.  

Чрез организираните от библиотеката събития се цели да се улеснява обмена на идеи, да се пробужда интереса към френската култура и език, с нейните традиции и обичаи, да се засилва диалога между културите и цивилизациите.

 

Начало страница