Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” -СЛИВЕН  СЕ СЪСТОЯ ПРЕМИЕРА НА ДЕТСКИЯ РОМАН „СБОГОМ, ДНЕВНИКО!” НА ПИСАТЕЛЯ НЕНКО ГЕНОВ

 На 23 юли, от 11:00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, в рамките на програмата на  детската работилница „Лято в библиотеката”,  се състоя премиерата на книгата „Сбогом, дневнико!” на младия писател Ненко Генов. Интересната среща бе адресирана към малките читатели на библиотеката, които сега формират своя читателски вкус и бе организирана със съдействието на ИК ”Хермес”.

Писателят Ненко Генов е на 32 години. Роден е и е израснал в Пловдив, а от 2011г. живее в Полша. Завършил е Aнглийска филология в Пловдивския  университет „П.Хилендарски” и магистратура  „Филмово и телевизионно изкуство” в НБУ.

Негови публикации - статии, разкази, сценарии, са отпечатани в редица печатни и електронни издания, между които списанията „Фентъзи Фактор”, „Екран”, „Кино”  и  др. 

В България е реализирал няколко късометражни филма като сценарист и режисьор, близо пет години е работил в национална телевизия.  Автор е и на три сценария за детски театрални постановки, които  са  поставени  на  сцена  в  Полша.  Едната от тях, „Принцесата на пиратите”,  е част от най-мащабната благотворителна кампания в Полша - Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy (Големият оркестър на коледната благотворителност). В момента работи върху адаптирането на сценария като книга за деца. Създател е и на краткия комикс „Orchis” (или „B-612”), който е издаден като част от комикс антологии в Полша и Чехия. От 2016г. публикува анотации на книги в социалните мрежи и е част от екипа на блога „Книжни Криле”.

Романът, „Сбогом, дневнико!”, е съвременна история за неволите на един български петокласник, който започва годината в ново училище, но губи скъпия си телефон още в първия ден. Да се живее без телефон в днешно време е направо немислимо, а ако родителите му научат, че го е носил на училище, въпреки забраната, последиците ще бъдат катастрофални. Затова героят и неговият най-добър приятел Дончо се отправят по следите на телефона, за който подозират, че е бил откраднат. По време на разследването се случват куп интересни случки, зараждат се нови отношения. А междувременно авторът на дневника разбира някои истини за важните неща в живота и открива нови приятели... без дори да рови за целта в Гугъл!

Романът е написан на езика на днешните деца и разкрива тяхното ежедневие. По един лек, непосредствен и интересен начин книгата засяга темите за семейството, приятелството, лоялността, признаването на собствените грешки, както и трудностите в това да си нито много малък, нито много голям.

На премиерата на книгата присъства и екип на издателство „Хермес”, което реализира този интересен издателски проект. Издателството подготвя за печат и втора детска книга на автора, ко      ято ще бъде представена в Сливен през м. май 2020 г., в рамките на програмата на XXII издание на Националния фестивал на детската книга.

Залата в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” се оказа тясна да побере децата, дошли на представянето на романа „Сбогом, дневнико!” Те споделиха мнения за героите и техните забавни приключения, зададоха много въпроси на автора, получиха автограф.

На всяко дете, присъствало на срещата, издателство „Хермес” подари рекламни материали и графична рисунка за оцветяване от интересен момент от книгата.

Начало страница