Начало

С ИНТЕРЕСНИ ИНИЦИАТИВИ БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАН МЕЖДУНАРОДНИЯT ДЕН

НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“- СЛИВЕН

 

През 1995 г. ЮНЕСКО - Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура, обявява 23 април за Световен ден на книгата и авторското право.

        Датата 23 април е символична за световната литература, защото през 1616 г. на този ден са починали Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков и Мануел Мехия Вайехо. Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Отбелязването на Деня на книгата започва от Каталуня, където средновековната традиция повелявала на 23 април мъжете да подаряват роза на любимите си, а те в замяна да им подаряват книга.

         По случай Международния ден на книгата и авторското право в библиотеките от цялата страна се организират разнообразни прояви. В Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен по традиция се организира Ден на отворените врати с инициативи насочени към читатели от различни възрасти.

Акцент в програмата на Деня на отворените врати в РБ “Сава Доброплодни“ бе честването на 450 години от рождението на английския драматург и поет Уилям Шекспир. В Чуждоезиковия център на библиотеката беше организиран маратон по четене под наслов „Любими сонети на Шекспир”, в който се включиха ученици от различни училища със засилено изучаване на английски език. Участниците в маратона четоха любимите си сонети от Шекспир на английски език. Юбилейната годишнина бе отбелязана и с открит урок „Уилям Шекспир – недостижимият гений” с участието на ученици от ГПЗЕ „Захарий Стоянов” и Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”. За всички посетители на библиотеката бяха подготвени като подарък копия от най-популярните сонети на английски и български език.

 Уилям Шекспир /26 април 1564 – 23 април 1616/ е английски драматург и поет, смятан за най-значимия автор в англоезичната литература и един от най-видните драматурзи в световната история. Той е наричан често „национален поет на Англия“ и „Ейвънския бард“.  Автор е на 38 пиеси, 154 сонета, 2 поеми и голям брой стихотворения. Световно известни са неговите  трагедии: „Ромео и Жулиета“, „Макбет“, „Крал Лир“, „Хамлет“, „Отело“, „Тит Андроник“, „Юлий Цезар“, „Антоний и Клеопатра“, „Кориолан“, „Троил и Кресида“, „Тимон Атински“, както и комедиите: „Комедия от грешки“, „Добрият край оправя всичко“, „Както ви харесва“, „Сън в лятна нощ“, „Много шум за нищо“, „Мяра за мяра“, „Укротяване на опърничавата“, „Дванадесета нощ“, „Венецианският търговец“, „Веселите уиндзорки“, „Напразни усилия на любовта“, „Двамата веронци“, „Двамата знатни сродници“. На голяма популярност сред младите читатели  и днес се радват неговите брилянтни сонети.

В Деня на отворени врати в РБ “Сава Доброплодни“ бяха представени и презентации за запознаване на посетителите с нови услуги и информационни възможности на обслужващите звена в библиотеката: зали за свободен достъп, читални, детски отдел, чуждоезиков център, специализирани отдели,  компютърните зали и обучителния център. Беше предоставена и актуална информация за новопостъпилата литература  в помощ на учебния процес: книги, учебници, справочни издания, помагала. Бяха представени и пълнотекстови бази данни на библиотеката в помощ на обучението по български и чужди езици. Беше организирано и индивидуално обучение за извършване на справки в електронния каталог на библиотеката в Интернет и изпращане на онлайн-заявки.

За по-малките ученици бяха организирани екскурзии, демонстрации, забавни игри и състезания, викторини. В нарочно поставена урна те отправиха свои послания към библиотеката.

Денят на отворени врати завърши с авторски рецитал на поетесата Мария Донева по книгата ѝ „Шепа лъскави череши”, който се проведе от 17:00 ч. в Читалня № 2 на библиотеката.

На този ден информационното обслужване и издаването на дневни карти за всички обслужващи звена на библиотеката бе безплатно.

 

Начало страница