Начало

 

Вълнуваща среща с творчеството на Ерих Кестнер

В  Регионалната библиотека

Книгите „Двойната Лотхен”, „Антон и Точица”, „Хвърчащата класна стая”, „Когато бях малко момче” са любимо четиво на децата от цял свят. Техен автор е известният немски писател Ерих Кестнер. Той е  роден на 23 февруари 1899 г. и тази година се навършиха 110 г. от рождението му. По този повод в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – гр. Сливен се проведе среща с второкласници от  III ОУ „Д-р Иван Селимински”. Учениците се запознаха с интересни факти от живота на писателя, както и с неговото творчество за деца. На всички малки гости бяха раздадени рекламни брошури с любопитна информация за най-популярните произведения на Ерих Кестнер, илюстрирани с прекрасни корици от  негови детски книжки. Децата прочетоха любими откъси от книгите на Кестнер и подариха на Детския отдел на библиотеката нарисувани от тях илюстрации по негови произведения.

Не само интересно, но и много полезно бе за второкласниците да открият в произведенията на Ерих Кестнер случки – талисманчета, образи на момчета и момичета – талисманчета, за да пренесат това чудесно преживяване от детството си в зряла възраст и то да им напомня за доброто и красивото у човека. Ако някой от вас, порасналите деца, са  пропуснали да го направят, нека прочетат автобиографичния роман „Когато бях малко момче” на Ерих Кестнер. Навлизайки в детския свят на самия писател, непременно ще обикнете двете близначки Лотхен и Луиза / „Двойната Лотхен”/, ще пожелаете да сте сред палавниците от „Хвърчащата класна стая” или да изживеете тръпката при откриването на крадеца, което за Емил от „Емил и детективите” е едно голямо приключение. Артистичността на Точица, смелостта на Антон ще ви покорят и няма да ви се иска да се разделяте с героите от романа „Антон и Точица”.

Както самият Ерих Кестнер споделя, детството - радостно или тъжно, винаги е незабравимо. Затова приемете съвета на немския писател и повярвайте в мъдрите му думи: „Не забравяйте незабравимото!”