Начало

 

БИБЛИОТЕКАРИ ОТ РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” НА ПОСЕЩЕНИЕ В ГР.НИШ, СЪРБИЯ

От 21 до 23 ноември 2013г. група библиотекари от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” посетиха гр.Ниш. Посещението бе организирано по покана на д-р Небойша Кръстич - председател на община „Медиана”, гр.Ниш и на  Небойша Васич –директор на Народна библиотека „Стеван Сремац”.

На 21 ноември сливенските библиотекари посетиха НБ”Стеван Сремац”, където се запознаха с работата в отделните звена на библиотеката, разгледаха библиотечния дигитален център и изложбата „Св.св. Кирил и Методий и славянското средновековно книжовно наследство”, посветена на 1150г. от създаването на славянската писменост, включваща над 100 ценни ръкописи и книги.  

За своите колеги от Сливен домакините бяха подготвили и богата културна програма включваща посещения на най-значимите културни забележителности в гр.Ниш – Народния музей, Нишката крепост, Казанджийското сокаче, Кулата с черепите, концентрационния лагер „Червен кръст”, паркa край река Нишава, редица паметници свързани с исторически личности и събития, православни храмове и църкви.

На 22 ноември библиотекарите от РБ”Сава Доброплодни” бяха гости на официалното откриване на Юбилейното 50-то издание на Международния панаир на книгата и графиката. В спортната зала „Чаир” бяха представени най-новите издания на над 70 водещи сръбски издателства, както и на няколко издателства от чужбина. Директорът на библиотеката, Р.Петрова–Василева, се срещна с Бояна Симович – директор на Нишкия културен център и организатор на панаира и бяха обсъдени възможности за гостуване на сръбски детски издателства на Националния фестивал на детската книга в Сливен.

По покана на председателя на община Медиана – д-р Небойша Кръстич, Росица Петрова-Василева посети общината. Пред общински съветници и медии Кръстич приветства Росица Петрова за успешните международни инициативи и проекти на РБ”Сава Доброплодни”, изказа задоволство от ползотворното сътрудничество между сливенската регионална библиотека и народната библиотека в гр.Ниш и обяви  намеренията си да подпомага развитието на тези връзки, и да посети гр.Сливен през м.май 2014г., в рамките на Шестнадесетото издание на Националния фестивал на детската книга. Росица Петрова представи параметрите на сътрудничество между двете библиотеки, както и възможностите за културен обмен и съвместни проекти между институции от двата града. 

Посещението на библиотекарите от Сливен получи широк отзвук в медиите. На 22.11. Росица Петрова имаше 15 – минутно интервю  в сутрешния информационен блок на Нишката телевизия „Belle amie”. При посещението си в община Медиана тя отговори на въпроси на различни медии, като интервю с нея бе излъчено във вечерния информационен блок на телевизия „Belle amie”.

Посещението на сливенските библиотекари в гр.Ниш им даде увереност, че работят по високи стандарти и със своите постижения в автоматизацията на основните библиотечно-библиографски процеси, с културните инициативи и проекти са пример за своите колеги не само от страната,  но и от чужбина.

 

Начало страница