Начало

ПРИКЛЮЧИХА ДНИТЕ НА ФРАНКОФОНИЯТА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ-СЛИВЕН

 По инициатива на Регионална библиотека Сава Доброплодни"-Сливен и в добро партньорство с училищата ПГПЗЕ Захарий Стоянов и ППМГ Добри Чинтулов от 18 до 22 март 2019 г. за поредна година в Регионална библиотека Сава Доброплодни" се проведоха дни на френския език и култура. Така и нашият град се включи в отбелязването на празника, който обединява над 870 милиона франкофони от цял свят.

В празниците на франкофонията се включиха над 200 ученици от класовете с преподаване на френски език, както и много читатели франкофони. Пред тях сътрудниците от Чуждоезиковия център на библиотеката представиха открити уроци и мултимедийни презентации на френски език, които се радваха на голям интерес: Франкофонията френският език е един шанс за успешно бъдеще;  Скалните цветя на френската поезия Шарл Бодлер, Пол Верлен, Артур Рембо; Антоан дьо Сент Екзюпери посветена на живота и творчеството на най-четения световно известен френски автор; презентация на френски език за титана на френската литература - Оноре дьо Балзак, с която се  отбелязаха  220г. от неговото рождение.

Огромна популярност предизвикаха и прожекциите на филма Дядо Горио по едноименния роман на Оноре дьо Балзак.

В Чуждоезиковия център беше представена колекция от произведения на съвременни френски автори, както и много нови помагала в помощ на изучаването на френски език.  

Чрез организираните от Регионална библиотека Сава Доброплодни" събития се цели да се засилва диалога между културите и цивилизациите,  да се спомогне да се изградят връзки на солидарност и разбирателство, да се улесни обмена на идеи, да се пробужда интереса към френската култура и език, с нейните традиции и обичаи.

Начало страница