Начало

ПРИКЛЮЧИХА ДНИТЕ НА ФРАНКОФОНИЯТА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА “САВА ДОБРОПЛОДНИ”-СЛИВЕН

 По инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни"-Сливен и в добро партньорство с училищата ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” и ППМГ „Добри Чинтулов” от 18 до 22 март 2019 г. за поредна година в Регионална библиотека „Сава Доброплодни" се проведоха дни на френския език и култура. Така и нашият град се включи в отбелязването на празника, който обединява над 870 милиона франкофони от цял свят.

В празниците на франкофонията се включиха над 200 ученици от класовете с преподаване на френски език, както и много читатели – франкофони. Пред тях сътрудниците от Чуждоезиковия център на библиотеката представиха открити уроци и мултимедийни презентации на френски език, които се радваха на голям интерес: “Франкофонията – френският език е един шанс за успешно бъдеще“;  „Скалните цветя” на френската поезия – Шарл Бодлер, Пол Верлен, Артур Рембо”; „Антоан дьо Сент Екзюпери” – посветена на живота и творчеството на най-четения световно известен френски автор; презентация на френски език за титана на френската литература - Оноре дьо Балзак, с която се  отбелязаха  220г. от неговото рождение.

Огромна популярност предизвикаха и прожекциите на филма „Дядо Горио” по едноименния роман на Оноре дьо Балзак.

В Чуждоезиковия център беше представена колекция от произведения на съвременни френски автори, както и много нови помагала в помощ на изучаването на френски език.  

Чрез организираните от Регионална библиотека „Сава Доброплодни" събития се цели да се засилва диалога между културите и цивилизациите,  да се спомогне да се изградят връзки на солидарност и разбирателство, да се улесни обмена на идеи, да се пробужда интереса към френската култура и език, с нейните традиции и обичаи.

Начало страница