Начало

С ЦЕРЕМОНИЯ ПО НАГРАЖДАВАНЕТО НА УЧАСТНИЦИТЕ В КОНКУРСА ЗА КОЛЕДНА КАРТИЧКА И ОРИГИНАЛНО КОЛЕДНО ПОЖЕЛАНИЕ КОЛЕДНА МАГИЯ -2022 ПРИКЛЮЧИ ПРОГРАМАТА КОЛЕДА В БИБЛИОТЕКАТА - 2022 В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ - СЛИВЕН

За поредна година, в навечерието на коледните и новогодишни празници, от 6 до 23 декември 2022г. вкл., Регионална библиотека Сава Доброплодни-Сливен предложи на своите малки и по-големи читатели богата и разнообразна програма.

В програмата на тържествата Коледа в библиотеката-2022 бяха включени беседи, творчески работилници и ателиета за ученици, представления за деца, изложба коледни картички от конкурса Коледна магия-2022, церемония за награждаване на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание, коледен концерт.

От 6 до 23 декември 2022г. мечтите и желанията на сливенските деца и юноши събра Коледното дърво на желанията в библиотеката. На огромна елха във фоайето на библиотеката над 2000 деца и юноши окачиха своите желания за следващата година. Предстои желанията да бъдат обобщени и в първите дни на новата година ще бъдат обявени.

От 7 до 9.12.2022г., над 250 деца на възраст от 5 до 10г. от ОУ Д-р Иван Селимински, НУ В.Левски, ОУ Хр.Ботев и др.училища се включиха в тематични коледни работилници за изработване на коледни аксесоари и украси. Децата се научиха и да опаковат красиво коледните си подаръци.

От 7 до 9 декември 2022г., по предварително утвърден график, над 300 ученици от 5-ти до 10-ти клас от различни сливенски училища посетиха беседите и коледните ателиета посветени на българската празнична традиция за Коледа и Нова година. От интересни презентации и демонстрации учениците научиха повече за предстоящите празници, за тяхната символика и обредност, за особеностите при празнуването им в различните области на страната и в Сливенския край. Темите бяха свързани с коледните обредни хлябове и коледната трапеза, традициите за Сурваки и традиционните коледни сурвакници, бяха представени коледни песни и приказки, кукерски игри и обичаи, маски и костюми на кукерите. Сред най-активните участници в ателието Коледни обредни хлябове. Коледна трапеза бяха учениците от ПГХТ "Акад. Неделчо Неделчев", които демонстрираха знанията си и практическите си умения по темата. За големия интерес и успеха на ателиетата допринесе участието на самодейци от читалищата - НЧ"Просвета - 1925" - с.Мечкарево с ръководител Маринета Кирова, НЧ "Искра-1932"-с.Калояново с ръководител Жечка Митева, НЧ "Изгрев 1928" с.Драгоданово с ръководител Марияна Стоянова  и НЧ "Пробуда-1938" с. Панаретовци с ръководител Веселина Миланова, които интересно, атрактивно и запомнящо се представиха автентичните обичаи свързани с Коледа.

Гост на програмата Коледа в библиотеката бе и д-р Катя Стоядинова от ВТУ Св.св.Кирил и Методий, която проведе 5 беседи пред ученици от НХГ Д.Добрович, ППМГ Добри Чинтулов, ПГХТ "Акад. Неделчо Неделчев" и ПХГ Дамян Дамянов на тема Празникът и иконата.

От 12 до 22 декември 2022г. по традиция в библиотеката отвори врати приказен театър като над 1400 деца на възраст от 7 до 10г.от НУ В.Левски, ОУ Хр.Ботев, ОУ Д-р Иван Селимински, ОУ Д.Петров, СУ П.К.Яворов, ОУ Панайот Хитов, СУ К.Константинов, ОУ Е.Багряна и др., по предварително уточнен график, проследиха представлението Как се спасява Коледа весела история за коледните премеждия на трудолюбивите джуджета Джу, Джуджи и Джудейко и на добрия снежен човек г-н Снежко за спасяването на Коледа от Злобила - завистливата крадла на писмата с коледни желания на децата.

Празниците Коледа в библиотеката по традиция завършиха на 22.12.2022г. с коледен концерт и официална церемония за награждаване на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание Коледна магия-2022. Водещ на събитието бе актьорът Христо Симеонов/младши/.

Конкурсът се организира от РБСава Доброплодни за четиринадесета поредна година, за да поощри децата и тийнейджърите да пресъздадат коледната магия - светла, красива и съзидателна. В него тази година се включиха рекорден брой участници  - над 1100 деца и тийнейджъри, на възраст от 5 до 16г. от детски градини, училища и школи по изобразително изкуство от Сливен и от над 70 селища от цялата страна.

Tридесет и осем са отличените участници в двата раздела на конкурса като в раздел Оригинално коледно пожелание са наградени 12 участници, а в раздел Най-красива коледна картичка -  26 участници. Присъдени са и две специални награди. Списъкът с наградените участници в двата раздела на конкурса е публикуван на сайта на библиотеката: http://reglibsliven.iradeum.com/competition/competition_rezults_christmas_2022.htm

Отличените участници получиха наградите си от директора на библиотеката - д-р Росица ПетроваВасилева, която изрази възхищението си от талантливите им творби като им пожела весели коледни празници, много здраве, щастие, сбъднати детски мечти и успехи в бъдещите конкурси на библиотеката. Всички останали участници ще получат грамоти за участие. На отличените участници от други населени места наградите ще бъдат изпратени по куриер.

В празничния концерт, съпътстващ събитието, се включиха сладкогласни певци от  НУ В.Левски и от ОУ Елисавета Багряна Сливен, талантливи малки балерини от балет Барби към Военен клуб Сливен с ръководител Силвия Терзиева и коледарска група от ОУ Елисавета Багряна-Сливен.

С красивите коледни картички, изпратени за конкурса, е уредена изложба във фоайетата на библиотеката, която може да бъде посетена до 7 януари 2022г.  включително.

Чрез богатата и разнообразна програма на тържествата Коледа в библиотеката-2022 екипът на РБ Сава Доброплодни отново направи очакването на коледните празници интересно и вълнуващо, както за децата и тийнейджърите, така и за всички сливенци.

Начало страница