Начало

С ЦЕРЕМОНИЯ ПО НАГРАЖДАВАНЕТО НА УЧАСТНИЦИТЕ В КОНКУРСА ЗА КОЛЕДНА КАРТИЧКА И ОРИГИНАЛНО КОЛЕДНО ПОЖЕЛАНИЕ „КОЛЕДНА МАГИЯ“ -2022 ПРИКЛЮЧИ ПРОГРАМАТА „КОЛЕДА В БИБЛИОТЕКАТА“ - 2022 В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ - СЛИВЕН

За поредна година, в навечерието на коледните и новогодишни празници, от 6 до 23 декември 2022г. вкл., Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен предложи на своите малки и по-големи читатели богата и разнообразна програма.

В програмата на тържествата „Коледа в библиотеката“-2022 бяха включени беседи, творчески работилници и ателиета за ученици, представления за деца, изложба коледни картички от конкурса „Коледна магия”-2022, церемония за награждаване на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание, коледен концерт.

От 6 до 23 декември 2022г. мечтите и желанията на сливенските деца и юноши събра Коледното дърво на желанията в библиотеката. На огромна елха във фоайето на библиотеката над 2000 деца и юноши окачиха своите желания за следващата година. Предстои желанията да бъдат обобщени и в първите дни на новата година ще бъдат обявени.

От 7 до 9.12.2022г., над 250 деца на възраст от 5 до 10г. от ОУ “Д-р Иван Селимински“, НУ “В.Левски“, ОУ “Хр.Ботев“ и др.училища се включиха в тематични коледни работилници за изработване на коледни аксесоари и украси. Децата се научиха и да опаковат красиво коледните си подаръци.

От 7 до 9 декември 2022г., по предварително утвърден график, над 300 ученици от 5-ти до 10-ти клас от различни сливенски училища посетиха беседите и коледните ателиета посветени на българската празнична традиция за Коледа и Нова година. От интересни презентации и демонстрации учениците научиха повече за предстоящите празници, за тяхната символика и обредност, за особеностите при празнуването им в различните области на страната и в Сливенския край. Темите бяха свързани с коледните обредни хлябове и коледната трапеза, традициите за Сурваки и традиционните коледни сурвакници, бяха представени коледни песни и приказки, кукерски игри и обичаи, маски и костюми на кукерите. Сред най-активните участници в ателието „Коледни обредни хлябове. Коледна трапеза“ бяха учениците от ПГХТ "Акад. Неделчо Неделчев", които демонстрираха знанията си и практическите си умения по темата. За големия интерес и успеха на ателиетата допринесе участието на самодейци от читалищата - НЧ"Просвета - 1925" - с.Мечкарево с ръководител Маринета Кирова, НЧ "Искра-1932"-с.Калояново с ръководител Жечка Митева, НЧ "Изгрев 1928" – с.Драгоданово с ръководител Марияна Стоянова  и НЧ "Пробуда-1938" – с. Панаретовци с ръководител Веселина Миланова, които интересно, атрактивно и запомнящо се представиха автентичните обичаи свързани с Коледа.

Гост на програмата „Коледа в библиотеката“ бе и д-р Катя Стоядинова от ВТУ “Св.св.Кирил и Методий“, която проведе 5 беседи пред ученици от НХГ “Д.Добрович“, ППМГ “Добри Чинтулов“, ПГХТ "Акад. Неделчо Неделчев" и ПХГ “Дамян Дамянов“ на тема “Празникът и иконата“.

От 12 до 22 декември 2022г. по традиция в библиотеката отвори врати приказен театър като над 1400 деца на възраст от 7 до 10г.от НУ “В.Левски“, ОУ “Хр.Ботев“, ОУ “Д-р Иван Селимински“, ОУ “Д.Петров“, СУ “П.К.Яворов“, ОУ “Панайот Хитов“, СУ “К.Константинов“, ОУ “Е.Багряна“ и др., по предварително уточнен график, проследиха представлението „Как се спасява Коледа” – весела история за коледните премеждия на трудолюбивите джуджета Джу, Джуджи и Джудейко и на добрия снежен човек г-н Снежко за спасяването на Коледа от Злобила - завистливата крадла на писмата с коледни желания на децата.

Празниците „Коледа в библиотеката“ по традиция завършиха на 22.12.2022г. с коледен концерт и официална церемония за награждаване на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание „Коледна магия“-2022. Водещ на събитието бе актьорът Христо Симеонов/младши/.

Конкурсът се организира от РБ”Сава Доброплодни” за четиринадесета поредна година, за да поощри децата и тийнейджърите да пресъздадат коледната магия - светла, красива и съзидателна. В него тази година се включиха рекорден брой участници  - над 1100 деца и тийнейджъри, на възраст от 5 до 16г. от детски градини, училища и школи по изобразително изкуство от Сливен и от над 70 селища от цялата страна.

Tридесет и осем са отличените участници в двата раздела на конкурса като в раздел „Оригинално коледно пожелание” са наградени 12 участници, а в раздел „Най-красива коледна картичка” -  26 участници. Присъдени са и две специални награди. Списъкът с наградените участници в двата раздела на конкурса е публикуван на сайта на библиотеката: http://reglibsliven.iradeum.com/competition/competition_rezults_christmas_2022.htm

Отличените участници получиха наградите си от директора на библиотеката - д-р Росица Петрова–Василева, която изрази възхищението си от талантливите им творби като им пожела весели коледни празници, много здраве, щастие, сбъднати детски мечти и успехи в бъдещите конкурси на библиотеката. Всички останали участници ще получат грамоти за участие. На отличените участници от други населени места наградите ще бъдат изпратени по куриер.

В празничния концерт, съпътстващ събитието, се включиха сладкогласни певци от  НУ “В.Левски“ и от ОУ “Елисавета Багряна“ – Сливен, талантливи малки балерини от балет „Барби“ към Военен клуб –Сливен с ръководител Силвия Терзиева и коледарска група от ОУ “Елисавета Багряна“-Сливен.

С красивите коледни картички, изпратени за конкурса, е уредена изложба във фоайетата на библиотеката, която може да бъде посетена до 7 януари 2022г.  включително.

Чрез богатата и разнообразна програма на тържествата „Коледа в библиотеката”-2022 екипът на РБ „Сава Доброплодни” отново направи очакването на коледните празници интересно и вълнуващо, както за децата и тийнейджърите, така и за всички сливенци.

Начало страница