Начало

Приключиха тържествата Коледа в библиотеката в Регионална библиотека Сава Доброплодни-Сливен

 

На 22 декември 2016г., с официална церемония за награждаването на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание Коледна магия приключиха тържествата Коледа в библиотеката в Регионална библиотека Сава Доброплодни - Сливен.

С организираните  от 12 до 22 декември 2016г. тържества, за поредна година библиотекарите от регионалната библиотека направиха очакването на коледните празници забавно, интересно и вълнуващо за децата и тийненджърите от нашия град.

Програмата на тържествата включваше различни инициативи - представления, открити уроци на тема Коледа ни връща у дома посветени на обичаите и традициите свързани с отбелязване на празника в Сливенския край, прожекция на филма Сливене, мой Сливене..., забавни срещи и селфи с Дядо Коледа, отчитане на резултатите от конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание Коледна магия, откриване на изложба от коледни картички.            

Очаквано на най-голям интерес се радваха представленията Коледното желание на петлето ветропоказател по текстове на Румен Иванчев, Мая Дългъчева и Павлина Павлова - Вежинова.  Над 1100 деца от НУ Васил Левски, II ОУ Хр. Ботев, III ОУ Д-р Иван Селимински, IV ОУД.Петров, V СУ П.К.Яворов, VII ОУП.Хитов, XII ОУЕлисавета Багряна и деца от ЦДГ Синчец в 19 представления съпреживяха историята на петле ветропоказател, което има само една мечта - да види Дядо Коледа. За да помогнат на петлето да сбъдне мечтата си на помощ се притичваха неговите нови приятели врабците Врабчо и Врабка, Димът на къщата, джуджето Работливка - помощник на дядо Коледа, ледения и страшен Северен вятър и децата от публиката, които с огромно желание изпълняваха ролите на падащи снежинки, работливи джуджета, бързоноги елени. След много перипетии в края на всяко представление Дядо Коледа пристигаше в библиотеката за радост на петлето ветропоказател и на публиката. И макар че добрият старец не раздаваше подаръци, а само коледни късметчета, той дълго не успяваше да потегли отново на път заради искрената обич, с която го даряваха  децата и желанието им да запечат в снимка срещата си с него.

На голям интерес се радваха и проявите в програмата подходящи за по-големите ученици. Над 300 тийнейджъри от ПМГ Д.Чинтулов, ГПЗЕ З.Стоянов и ХГ Дамян Дамянов посетиха откритите уроци посветени на традициите свързани с празнуването на Коледа и прожекцията на филма Сливене, мой Сливене...

На 22 декември 2016г. се проведе официалната церемония за обявяване на резултатите и награждаването на отличените участници на поредното издание на конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание Коледна магия. Празнично украсената зала едва събра победителите в различните възрастови групи и категории и техните близки и приятели. Церемонията бе открита с изпълнения на коледни песни от малките таланти от Клуб за млади поп и рок изпълнители Ритъм при Военен клуб - гр.Сливен с ръководител Елена Пеева.

С много усмивки, грейнали от щастие детски лица и бурни аплодисменти бе съпътствано награждаването на отличените участници в двата конкурса. В конкурса за коледна картичка Коледна магия се включиха над 600 деца на възраст от 5 до 14г. от училища и детски градини от Сливен и страната. Към всяка картичка участниците бяха приложили и оригинално коледно пожелание.

Резултатите от конкурсите са обявени и в сайта на библиотеката, раздел  Конкурси

Наградите бяха връчени от директора на библиотеката, д-р Росица ПетроваВасилева. Тя поздрави всички участници, изрази радостта си от многобройните им и талантливи творби и им пожела весели коледни празници, много здраве, щастие, сбъднати детски мечти и успехи в бъдещите конкурси на библиотеката. Церемонията завърши с коледна песен по текст на Иван Вазов.

          Колективът на Регионална библиотека Сава Доброплодни пожелава на своите малки  и по-големи читатели весела Коледа, много подаръци под елхата,  успехи през Новата година и до нови срещи в чудния свят на книгите!

Начало страница