Начало

 ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В РБ ”САВА ДОБРОПЛОДНИ”

ПО СЛУЧАЙ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА КНИГАТА

И АВТОРСКОТО ПРАВО

На 22 април 2016 г., в Регионална библиотека “Сава Доброплодни”  се проведе Ден на отворените врати, посветен на Международния ден на книгата и авторското право.

Световният ден на книгата и авторското право е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН. Той се отбелязва ежегодно на 23 април от 1995г.. С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Жозеп Пла и Мануел Валехо. Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Идеята за празника произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.

В Деня на отворените врати в библиотеката се организираха различни инициативи: в Чуждоезиковия център бяха отбелязани 452 години от рождението на Шекспир с представянето на кратък биографичен филм за гениалния писател /на английски език/ пред ученици от ГПЗЕ „Захарий Стоянов”; в Детския отдел пред ученици от V СОУ ”П.К.Яворов” бе представена историята на книгата от древността до наши дни; в различните  обслужващи звена посетителите се запознаха с нови информационни услуги на библиотеката, с актуална информация за новопостъпилата литература  в помощ на учебния процес. За всички желаещи бяха организирани екскурзии в библиотеката.

На този ден информационното обслужване и издаването на дневни карти за всички обслужващи звена на библиотеката беше безплатно.

 

Начало страница