Начало

ДВЕ КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА ‘САВА ДОБРОПЛОДНИ”- СЛИВЕН СЪБРАХА

ПОЧИТАТЕЛИ НА ПИСАТЕЛКАТА КАМЕЛИЯ КУЧЕР И НА ХУДОЖНИЦИТЕ-УЧАСТНИЦИ В ШЕСТИЯ НАЦИОНАЛЕН ПЛЕНЕР – ДОЛНИ МАРЯН - 2019

 

На 22 ноември /петък/ 2019г., Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен беше домакин на две културни събития: премиерата на романа „Нощ”  на младата и талантлива писателка Камелия Кучер и откриването на изложбата от творби на участниците в Шестия национален пленер с. Долни Марен2019.

Премиерата на романа „Нощ” се организира съвместно с ИК ”Хермес” и е част от националното литературно турне на книгата, включващо градовете Пловдив, Бургас, Велико Търново, Сливен, Хасково и Враца. В началото на представянето редакторката на книгата, Деметра Димитрова, изтъкна значението на литературното турне за утвърждаването на Камелия Кучер като автор с голямо литературно бъдеще. Д.Димитрова разказа за работата си по ръкописа, като акцентира върху оригиналния стил на писане на авторката, както и върху различния й поглед към основната тема в романа – темата за Втората световна война.

Интересен момент от срещата бе излъчването на трейлър по романа, след което Камелия Кучер отговори на многобройните въпроси на публиката: за любовта си към писането, за рано осъзнатата нужда да изразява и открива себе си върху страниците на своите книги, да търси общочовешките теми и да ги доразвива уповавайки се на усета си към доброто и любовта. За романа си „Нощ” писателката сподели, че той представлява история за смелостта и страха, за приятелството и цената на щастието, за изборите в живота и силата на любовта, изследва темите за предателството и прошката, която даваме на другите и на себе си.

В края на вечерта Камелия Кучер благодари на организаторите на срещата от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” за  поканата да представи романа си „Нощ” в Сливен и изрази възхищението си от визията на библиотеката и активната й работа за промотиране на съвременната българска литература.

Приятна изненада за Камелия Кучер бяха изпратените от Десислава Танева - министър на земеделието, храните и горите, цветя и поздравителен адрес.   

В края на срещата писателката раздаде много автографи на своите почитатели, между които и на общинските съветници Лидия Димитрова, Юлия Пилишева-Гавазова и Дора Ескидарова, които ще бъдат в ядрото на Постоянната комисия по образование, култура и вероизповедания към ОбС-Сливен, което несъмнено е добър знак за отношението им към развитието на културните процеси в града.

След премиерата на романа „Нощ” , от 18:30ч. , в централното фоайе на библиотеката бе открита изложба от творбите на участниците в Шестия национален пленер - с. Долни Марян2019г. Гости на събитието бяха заместник-областният управител Д.Петкова,  художници, общественици, почитатели на изобразителното изкуство, приятели на организаторите на пленера - известната сливенска гинеколожка - д-р Мариана Минишка – Марчева и съпругът й, художникът Христо Тотев  - ТоТо. На изложбата са представени творби на: керамиците Ирина Пожарицкая и Валентин Димитров от гр. Елена, фотограф-художникът Марина Георгиева от гр. Варна, художниците Тодор Игнатов и Боян Янев от гр. Варна, карикатуристът Цветан Павлов от гр. Сливен, както и на организатора на  пленера Христо Тотев.

Приятна изненада за гостите бе излъченият документален филм, който представя художниците и неповторимата атмосфера на Шестия национален пленер - с. Долни Марян2019г.

Писателката Камелия Кучер и екипът на ИК ”Хермес” също се включиха в събитието, което го направи още по - емоционално и запомнящо се.

Изложбата ще бъде експонирана до 27.11.2019г. вкл.

Начало страница