Начало

 

РБ “С. Доброплодни” представи книжната продукция

на сливенски автори за 2009 г.

 

Над  50 книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2009 г., бяха представени на първия за новата година Петъчен литературен салон в Регионална библиотека “Сава Доброплодни” на 22-ри януари. По традиция, за дванадесети път в библиотеката се срещнаха автори, критици и читатели, за да споделят размисли и впечатления от новите книги. Преди началото на срещата с едноминутно мълчание бе почетена паметта на поетът Марин Паскалев и поетесата Сийка Аранудова.

Деветнадесет стихосбирки бяха издадени през изминалата година. Автори са вече изявени творци като Петя Александрова, Кети Бозукова, Камен Васевски, Сава Пеев, Елена Милчева и др. Заслужават специално внимание и книгата «Фокстрот» на Бисер Бойчев и поетичният дебют на Катрин Федина.

През миналата година бяха издадени и  над  30 книги с проза – художествена  и отраслева литература: историко-краеведски изследвания и сборници, пътеписи, биографични и есеистични издания, изследвания в областта на църковната музика, сборници с песнопения. Сред авторите на художествена проза са утвърдени писатели като Атанас Славов, Йордан Калайков, Андрея Илиев, Маргарит Абаджиев и др. Мнозина от тях бяха представени и книгите им имаха своята премиера в Сливен тъкмо в Регионалната библиотека.  Сред включените в представянето книги  бяха и тези на Н. В. Пр. Йоаникий, Митрополит Сливенски Бисери от духовната съкровищница и „За ангелите, демоните и митарствата според свети отци на църквата”. Част от издадените миналата година книги на местни автори  носят печата на сливенските издателски къщи Жажда, Обнова, Компас,  както и на утвърдени национални издателства.  

През миналата година в Регионална библиотека Сава Доброплодни бяха реализирани четири издания: Сборник с наградените творби от Националния литературен конкурс на деца-участници в ХІ Национален фестивал на детската книга, Сборник с докладите от Кръглата маса на тема «Тематични и жанрови промени в литературата за деца в началото на XXI век – поглед в Балканските литератури» (проведена в рамките на фестивала), Ръководство по четене и Каталог на изложба «В света на Пипи Дългото чорапче».

Продукцията на сливенските автори представиха Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол,  и литературният критик Димитър Бечев – директор на Регионална библиотека “Георги Раковски” – гр. Ямбол. Събитието е включено в културния календар на Община Сливен.