Начало

Основателят на сугестологията се срещна с читатели в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”

 

На 22.01. 2008г. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” се проведе среща с проф.д-р Георги Лозанов - основоположник на науката Сугестология, която изучава как мекото смукващо внушение може да разкрие резервите на човешката личност.

Проф.Георги Лозанов е роден на 22 юли 1926 г. в гр. София. Известен психиатър, психотерапевт и педагог. През 70-те години на ХХ в. допринася значително за развитието на ускореното обучение чрез теорията си СУГЕСТОПЕДИЯ /основава се на използването на различни техники за дишане и музика/. Най-положителният пример е от областта на чуждоезиковото обучение. С разработената от него програма ежедневно се усвояват между 80 и 300 думи. След едномесечен курс обучаваният говори на ниво напреднал изучавания от него език. Теорията му е оценена високо от ЮНЕСКО и от учени в различни страни. В някои държави се прилага като държавна инициатива (Австрия, Норвегия, Англия, Финландия и др.).Центрове за обучение на основата на неговата теория са разкрити и в много други страни. Освен, че ускорява многократно резултата от обучението, сугестопедията подобрява здравето и повишава културата на човешките взаимоотношения.

След политическите промени в България, поканен от местните власти на Воралберг, Австрия,  заедно с изключително талантливата си сътрудничка  Проф. Др Евелина Гатева, музикант и лингвист, ръководи международен център за квалификация на преподаватели за работа по неговата теория .

Днес ръководи методично стотици сугестопедични центрове в целия свят.

 Живее между Виена и София.

Срещата с професор Лозанов се проведе от 17.00ч. Беше презентирана и методиката му за ускорено чуждоезиково обучение.