Начало

ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ СЕ ПРОВЕДОХА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ СЛИВЕН НА 20, 21 СЕПТЕМВРИ 2023г.  

И тази година, по традиция, Регионална библиотека Сава Доброплодни - Сливен организира в началото на новата учебна година Дни на отворените врати за ученици от различни степени на обучение от сливенските училища. Дните на отворени врати се проведоха на 20 и 21 септември като в програмата бяха  включени различни инициативи представящи възможностите на библиотеката за подпомагане процеса на образование и самообразование на учениците: екскурзии в библиотеката, презентации по различни теми, демонстрации на възможностите за ползване чрез Интернет на пълнотекстови електронни бази данни на библиотеката и на нови технологии, нови книги и помагала в помощ на обучението по различни предмети за отделните класове, дискусии, прожекции на филми, срещи с писатели и др. В Дигиталния център на библиотеката бяха представени и възможностите за 3D сканиране и принтиране в библиотеката, както и работата с настолен скенер от най-нов клас.

На 20 септември, от 12:00ч., в двора на библиотеката се проведе специална церемония за награждаване на най-активните читатели на Детския отдел прочели най-много книги през лятната ваканция. Бяха наградени 10 ученици на възраст от 7 до 14г. от различни сливенски училища, както и осем малки читатели от детските градини. Наградите бяха връчени от директора на регионалната библиотека, д-р Р.Петрова-Василева и общинските съветници Денко Делчев и Христо Котов. Със специални награди бяха отличени и  училищата с най-много регистрирани читатели през 2023г. /НУ Васил Левски, ОУ Христо Ботев, ОУ Д-р Иван Селимински, ОУ Д.Петров, СУ П.K.Яворов, ОУ Елисавета Багряна. Наградите бяха връчени на директорите на училищата от Росица Петрова Василева. Връчена бе и една колективна награда за най-четящият клас за 2023г. - на децата от 3-в кл. на 4-то ОУ Димитър Петров с класен ръководител Йорданка Добрева, Специални гости на церемонията бяха клоуните Джони и Тони, както и децата от хор Дружна песен при ЦПЛР-ДК Сливен и балерините от балет Барби при Военен клуб-Сливен с ръководител Силвия Терзиева, които със своите изпълнения подариха много настроение и усмивки на детската публика.

На 20 септември в читалнята на библиотеката ученици от ГПЗЕ Захари Стоянов и от хуманитарната гимназия Дамян Дамянов се срещнаха с писателя Любомир Котев - един от най-добрите изследователи и познавачи на живота, делото и личността на Захарий Стоянов. Представена бе книгата му Затвори или българщината - част трета от трилогията Записки върху записките /посветена на най-сериозното изследване върху великата творба на летописеца на Априлското въстание/.

В дните на отворени врати, в Чуждоезиковия център на библиотеката, пред ученици от ГПЗЕ З. Стоянов, бяха представени презентации посветени на 26 септември - Европейския ден на езиците. Те ще продължат и през следващата седмица.

С ученици от първи до четвърти клас от СУ П.К.Яворов, ОУ Д.Петров, ОУ Христо Ботев в  Детския отдел по график се проведоха забавни часове Библиотеката свят пълен с чудеса. Весели викторини и гатанки, картинки с любими герои от детските книги и разбира се много награди забавляваха малките читатели.

В читалнята на библиотеката, пред ученици от различни училища бяха прожектирани по график документалните филми Станка Пенчева сливенка докрай и Сливене, мой Сливене!.

В инициативите от програмата на Дните на отворени врати се включиха над 550 ученици от различни сливенски училища като най-активни бяха учениците от СУ П.К.Яворов, ОУ Д.Петров, ОУ Христо Ботев, ГПЗЕ З. Стоянов, ХГ Дамян Дамянов, НГИИ Димитър Добрович, ПГСГ Арх.Г.Козаров.

В дните на отворени врати информационното обслужване във всички звена на библиотеката беше безплатно.

Начало страница