Начало

 СЕМИНАР ПО ПРОГРАМИРАНЕ С РОБОТА ФИНЧ СЕ ПРОВЕДЕ В КОМПЮТЪРНАТА ЗАЛА НА БИБЛИОТЕКАТА ПРИ НЧ Д.П.СИВКОВ ГР.НОВА ЗАГОРА

На 21.10.2016г., в рамките на инициативите на Европейската седмица на програмирането /15 23 октомври 2016г./, в компютърната зала на библиотеката при НЧ Д.П.Сивков гр.Нова Загора се проведе семинар по програмиране с робота Финч. Семинарът бе организиран от специалисти от Регионална библиотека Сава Доброплодни - Сливен.

Пред ученици от 9 клас на ПГТТ "Атанас Димитров" - гр. Нова Загора с кратка презентация бе представена историята на програмирането и програмните езици и възможностите за програмиране с робота Финч. Учениците се запознаха с програмния език Snap! за управление на робота. Snap! позволява лесно да е усвоят принципите на визуалното програмиране чрез работа с изображения, звуци и рисуване, дава свобода за моделиране на различни обекти от околната среда.

Роботът Финч е двуколесен робот с птице-подобни функции, може да се програмира да се движи, да говори, танцува, рисува или дори човката му да свети. Финч в момента се поддържа на над 12 езици за програмиране и среда, включително Java, Python, C ++, Visual Basic, Scala, и Processing. Използва се за обучение по програмиране, както за деца така и за студенти.  Проектиран е специално, за да се въведе в часовете по  компютърни науки за студенти в САЩ. Въведен е и в обучението по програмиране в училищата в САЩ.

Роботите Финч използвани в семинара са предоставени на РБ Сава Доброплодни от Посолството на САЩ в България и Фондация Глобални библиотеки-България с цел специалистите от библиотеката да помогнат на много ученици да направят своите първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.

Компютърните науки вече докосват почти всяка научна дисциплина и са важна част от повечето нови технологии. Обучението с робота Финч може да мотивира учениците да се насочат към компютърните науки, да им помогне да осъзнаят, че това е област, която ще им даде възможност за бъдещо професионално развитие. Затова и повече библиотеки трябва да приемат като мисия работата си в тази насока.

 

Начало страница