Начало

С литературна вечер под надслов По страниците на в. Изток в Регионална библиотека Сава Доброплодни ще се отбележи

80-та годишнина от излизането на първия брой на вестника

 

На 23.10. 2014 г., от 17:00ч., в Регионална библиотека Сава Доброплодни ще се проведе вечер под надслов По страниците на в. Изток, посветена на 80 г. от излизането на неговия първи брой на 2 октомври 1934 г. Вестник Изток е седмичник за политико-обществен и културен живот. На страниците си той разглежда важни стопански въпроси на града, отразява историята и бита на края, природните забележителности, културния живот, образованието, здравеопазването и спорта, специално място се отделя на представянето на дейци на науката, литературата, изкуствата, просветата, военното дело свързани със Сливен и региона. Постоянни рубрики в него са: Нашите богатства (за природните и исторически забележителности на Сливен и региона); Хроника (кратки вести за живота в града и региона); Нашата дума (редакционни коментарни статии); Педагогика; Кооперативно дело; Нашата околия; Културен преглед. Илюстриран е с богат снимков материал. Печата реклами и обявления. В продължение на десет години негов редактор и издател е сливенецът Георги Арнаудов, а негови верни сътрудници са Васил Димитров, Георги Ноев, Георги Кебеджиев, Деян Парпулов, Георги Хрусанов, Иван Димитров (Луд - Гидия), Елисавета Багряна, Георги Гюлмезов, арх. Димитър Кавалджиев, Васил Димитров,  д-р Добри Минков, арх. Г. Козаров, проф. Д. Табаков,  Димитър Рохов, инж. Никола Шишеджиев, Стефан Султанов, Сирак Скитник, Продан Таракчиев, Аргира Жечкова и мн. др.

 Георги Арнаудов е роден на 1октомври 1903г.. Завършва юридическия факултет на Софийския университет. Работи като юрист в различни градове на страната/Ямбол, Шумен, Пловдив, Сливен/. През 1934-1935г. е околийски управител на Сливенска околия, в периода 1941-1942г. е кмет на Сливен, след това работи в родния си град като адвокат. Даровит публицист и журналист, Арнаудов до края на живота си сътрудничи на редица столични литературни и исторически списания, както и на в.Сливенско дело. За неговите трудове с приносен характер, осветляващи историята на Сливенския край, през 1992г., на празника на Сливен, е удостоен с наградата Д-р Иван Селимински, а името му е вписано в паметната книга в къщата- музей Дпобри Чинтулов

За в. Изток като културен феномен, за неговото съдържание и проблематика, за достойнствата на вестника, за качествата на публикуваните в него материали, за неговите редактори и сътрудници ще говори  гл.ас. д-р Ясен Бориславов от Факултета по журналистика към СУСв.Климент Охридски.  Ясен Бориславов е завършил специалностите Журналистика и История в СУ Св. Климент Охридски. Доктор по История на българската журналистика. Работил е като репортер и зав. отдел Култура във в. Дума. От 1997г. е журналист на свободна практика с постоянен  ангажимент към в.Сега. Негови статии са публикувани във в.24 часа, в.Труд, в.Култура, сп.Бакхус, сп.Християнство и култура, сп.Мениджър и много др. Автор е на книгите: Виното. Българска енциклопедия(ИК Труд, 2004), английско издание (2004), немско издание (2006), Боб и метафизика. Кулинарно-исторически етюди (Сиела, 2004). От 2006 г.   е председател на Национален клуб Винен наблюдател.

         Вечерта е част от програмата по честването на празника на Сливен -Димитровден.

Заповядайте в библиотеката! Очакваме Ви!

Начало страница