Начало

145г. от основаването на първото в Сливен женско благотворително дружество „Майчина длъжност

 

На 21 януари 2015г. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” бяха отбелязани 145г. от основаването на първото в Сливен женско благотворително дружество „Майчина длъжност”.

Дружество „Майчина длъжност” е основано през 1870г. от възрожденската учителка и голяма общественичка Аргира Димитрова Жечкова по идея на дейния и родолюбив сливенец Стефан Гидиков. Първите цели на дружеството, записани в неговия пръв устав, са: „да образова и възпитава сливенските майки и момичета и да упражнява благотворителна дейност при всеки удобен случай”. И тези цели членовете му изпълняват с голям ентусиазъм до 1944г. Дейността на дружеството е възобновена през 1993г.

Пред присъстващите: учители, журналисти, настоящи членове на дружеството, читатели, беше представена презентация под надслов „В служба на обществото” за историята на женското дружество от създаването му до 1944г., за най-големите му благотворителни инициативи през периода, както и информация за неговите председатели и членове.

Сегашният председател на дружество „Майчина длъжност”-Сливен, Петя Руменова, разказа  за дейността на възобновеното през 1993 г. дружество и отправи апел за  привличането на нови членове в организацията като очерта нови насоки за дейност. Направени бяха предложения и за нови начини за оповестяване на инициативите на дружеството, тяхното популяризиране и  документиране, както и за попълване на „белите полета” от неговата история.

 

Начало страница