Начало

С КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ И ЦЕРЕМОНИЯ ПО НАГРАЖДАВАНЕТО НА ОТЛИЧЕНИТЕ УЧАСТНИЦИ В КОНКУРСА ЗА КОЛЕДНА КАРТИЧКА И ОРИГИНАЛНО КОЛЕДНО ПОЖЕЛАНИЕ „КОЛЕДНА МАГИЯ“-2023 ПРИКЛЮЧИ ПРОГРАМАТА „КОЛЕДА В БИБЛИОТЕКАТА“ - 2023 В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ - СЛИВЕН

 

За поредна година, в навечерието на коледните и новогодишни празници, от 7 до 22 декември 2023г. вкл., Регионална библиотека „Сава Доброплодни”- Сливен  предложи на своите малки и по-големи читатели и на сливенското гражданство интересна и разнообразна програма.

В програмата на тържествата „Коледа в библиотеката“-2023 бяха включени:  беседи, презентации и коледни ателиета за ученици, посветени на българската празнична традиция за Коледа и Нова година; театрални представления за деца; творчески работилници „Да напишем заедно писмо до Дядо Коледа“, изложба коледни картички от конкурса „Коледна магия“-2023 на РБ “Сава Доброплодни“; церемония за награждаване на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание; коледен концерт. За почитателите на съвременната българска художествена литература в библиотеката се състоя премиерата на най-новата книга на Здравка Евтимова „Луничави разкази“. Инициативите бяха посетени от рекорден брой деца, тийнейджъри и граждани.

От 7 до 22 декември 2023г. мечтите и желанията на над 2500 сливенски деца и юноши събра Коледното дърво на желанията в библиотеката. На огромна елха във фоайето на библиотеката деца и юноши окачиха своите желания за следващата година. Предстои желанията ще бъдат обобщени и веднага след коледните празници ще бъдат обявени. Така, ние възрастните, ще можем да узнаем съкровените желания на децата и да помогнем те да се изпълнят.

От 7 до 17.12.2023г., с над 350 деца от различни сливенски училища на възраст 9-10г., бяха проведени Творчески работилници „Да напишем заедно писмо до Дядо Коледа“. Писмата на децата  разкриват най-съкровените им желания и вярата, че те ще бъдат изпълнени от обичания от всички Дядо Коледа. Съчинените писма бяха журирани от специално жури, като за най-оригинално бе определено писмото на учениците от IV б клас на НУ “Васил Левски“, които получиха специална награда и грамота.

При голям интерес, от 7 до 15 декември 2023г., по предварително утвърден график, над 600 ученици от 5-ти до 12-ти клас от различни сливенски училища посетиха организираните беседи и коледни ателиета посветени на българската празнична традиция за Коледа и Нова година. От интересни презентации, демонстрации и фолклорни възстановки учениците научиха повече за предстоящите празници, за тяхната символика и обредност, за особеностите при празнуването им в различните области на страната, както и в Сливенския край. Темите бяха свързани с коледната трапеза и обредните коледни хлябове; с обичаите Игнажден, Коледуване и Сурваки; изпълнени бяха предадени през вековете коледни песни и наричания; представени бяха историята и символиката на кукерските игри, маски и костюми на кукерите; организирани бяха работилници за изработване на автентични сурвакници. За големия интерес и успеха на ателиетата допринесе участието на самодейни групи от читалищата: НЧ "Просвета 1925"- с.Мечкарево с ръководител Маринета Кирова; НЧ „Пробуда 1906“ - гр. Кермен с ръководител Ивелина Петрова; НЧ "Изгрев 1928" - с.Драгоданово с ръководител Марияна Стоянова; НЧ "Светлина 1928" - с. Самуилово с ръководител Елена Василева; НЧ “Изгрев 1936” - с.Глуфишево с ръководител Маргарита Хисапчиева; НЧ "Звезда 1928" - с.Старо село с ръководител Кина Христова; НЧ "Пробуда 1938" - с.Панаретовци с ръководител Веселина Миланова, които интересно, атрактивно и запомнящо се представиха автентичните обичаи свързани с Коледната и Новогодишна обредност.

От 7 до 20 декември 2023г. по традиция в библиотеката отвори врати приказен театър като над 1400 деца на възраст 7 - 8г. /I и II клас/ от НУ “В.Левски“, ОУ “Хр.Ботев“, ОУ “Д-р Иван Селимински“, ОУ “Д.Петров“, СУ “П.К.Яворов“, СУ “Йордан Йовков“, СУ “К.Константинов“, ОУ “Е.Багряна“ и от училища от общината, по предварително уточнен график, проследиха представлението „Дядо Коледа, не остарявай!” – весела история за коледните премеждия на трудолюбивите и изобретателни джуджета Джу, Джуджи и Джудейко, на баба Коледа, на добрия снежен човек г-н Снежко и на любопитните врани от приказната гора за спасяването на Коледа за децата по света. Представленията бяха посетени и от деца от детските градини „Мак“ и „Божур“.

На 11.12.2023г. в библиотеката се състоя премиерата на най-новата книга - „Луничави разкази“ на Здравка Евтимова – една от най-популярните и четени съвременни български писателки. Специален гост на представянето бе писателят Христо Карастоянов, който бе и водещ на срещите. Поради големия интерес към литературното събитие в библиотеката се проведоха две срещи с авторката – с ученици от гимназиалния курс на ПМГ “Д. Чинтулов“ и втора среща с други почитатели на нейното творчество.

Празниците „Коледа в библиотеката“ по традиция завършиха на 21.12.2023г. с коледен концерт и официална церемония за награждаване на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание „Коледна магия“-2023. Водещ на събитието бе актьорът Христо Симеонов/младши/.

Конкурсът се организира от РБ ”Сава Доброплодни” за петнадесета  поредна година, за да поощри децата и тийнейджърите да пресъздадат коледната магия - светла, красива и съзидателна. В него тази година се включиха рекорден брой участници  - над 1100 деца и тийнейджъри, на възраст от 6 до 16г. от детски градини, училища и школи по изобразително изкуство от Сливен и от над 75 селища от цялата страна.

Tридесет и двама са отличените участници в двата раздела на конкурса като в раздел „Оригинално коледно пожелание” са наградени 13 участници, а в раздел „Най-красива коледна картичка” -  19 участници. Присъдена е и една специална награда.  Отличените участници получиха наградите си от директора на библиотеката - д-р Росица Петрова–Василева, която изрази възхищението си от талантливите им творби като им пожела весели коледни празници, здраве, сбъднати детски мечти и много успехи в бъдещите конкурси на библиотеката. Всички останали участници получават грамоти за участие. На отличените участници от други населени места наградите вече са изпратени по куриер, за да ги получат преди коледните празници.

В празничния концерт, съпътстващ награждаването, се включиха млади музиканти и изпълнители от НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров“ - гр.Бургас, децата от вокална група „Славейче“ от ОУ “Хр. Ботев“ - Сливен, сладкогласни изпълнителки на народни песни от ОУ “Елисавета Багряна“ - Сливен, талантливи малки балерини от балет „Барби“ към Военен клуб - Сливен с ръководител Силвия Терзиева и коледарска група от ОУ “Елисавета Багряна“ - Сливен.

С красивите коледни картички, изпратени за конкурса, е уредена изложба във фоайетата на библиотеката, която може да бъде посетена до 7 януари 2023г.  включително.

         Чрез богатата и разнообразна програма „Коледа в библиотеката”-2023 и оригиналния прочит на фолклорните традиции и обредност, екипът на РБ „Сава Доброплодни” отново направи очакването на коледните празници интересно и вълнуващо, както за децата и тийнейджърите, така и за всички сливенци.

 

 

Начало страница