Начало

  

 

СЛИВЕНСКО УЧАСТИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТИВАЛ „ВЕЗАНИЙ МОСТ” /гр.Тузла, Босна и Херцеговина/

 

От 19 до 22 май, в гр.Тузла /Босна и Херцеговина/ се проведе VI Meждународен фестивал за детска литература „Везаний мост”. Организатори на фестивала са  Дом на културата - гр.Тузла, издателство “Босненска реч”, Радио-телевизия - Тузленски кантон и Дружество на приятелите на книгата “Малкият принц”. В рамките на фестивала се връчва наградата “Малък принц” за най- добра детска книга за предходната година в страните от бивша Югославия. Фестивалът „Везаний мост” е член на сдружението на фестивалите за детска литература от балканските страни, в което от България единствен представител е Националният фестивал на детската книга.

В програмата на фестивала бяха включени срещи с писатели, театрални представления, концерти, изложби, откриване на парка  „Малък принц”. На тържествена церемония бе връчена и наградата “Малък принц” - 2009 от посланика на Република Франция в Босна и Херцеговина – нейно превъзходителство г-жа Марис Берню.

Интересна и наситена със срещи бе и програмата на Росица Петрова – директор на РБ ”Сава Доброплодни” и на Националния фестивал на детската книга. Освен проявите включени в програмата на фестивала, тя посети Народната библиотека „Дервиш Сушич” – гр.Тузла и най-голямото детско издателство в Босна и Херцеговина – „Босненска реч”. Бе приета и от председателя на община Тузла г-н Ясмин Имамович.

На специална среща партньорите от сдружението на фестивалите за детска литература от балканските страни одобриха програма за съвместна дейност за 2009-2010г. предвиждащо работа по общи проекти, организиране на международни конкурси и научни форуми, размяна на гостувания на детски автори, реализиране на съвместни многоезични издания – антологии  с поезия и проза на най-добрите детски автори от отделните страни, преводи на книги и др.

В програмата на фестивала бе включено и представяне на Националния фестивал на детската книга. Презентацията бе направена от Росица Петрова и премина при голям интерес. Излъчен бе и филмът на БНТ „Прозорец към света”, посветен на Националния фестивал на детската книга със субтитри на английски език.

Домакините на фестивала изненадаха приятно г-жа Росица Петрова като й връчиха награда и грамота „За всеотдайна подкрепа на фестивала „Везаний мост”. Наградата бе връчена от г-н Шимо Ешич – известен босненски писател, собственик на издателство „Босненска реч”.    

Начало страница