Начало

  

 

СЛИВЕНСКО УЧАСТИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТИВАЛ ВЕЗАНИЙ МОСТ /гр.Тузла, Босна и Херцеговина/

 

От 19 до 22 май, в гр.Тузла /Босна и Херцеговина/ се проведе VI Meждународен фестивал за детска литература Везаний мост. Организатори на фестивала са  Дом на културата - гр.Тузла, издателство Босненска реч, Радио-телевизия - Тузленски кантон и Дружество на приятелите на книгата Малкият принц. В рамките на фестивала се връчва наградата Малък принц за най- добра детска книга за предходната година в страните от бивша Югославия. Фестивалът Везаний мост е член на сдружението на фестивалите за детска литература от балканските страни, в което от България единствен представител е Националният фестивал на детската книга.

В програмата на фестивала бяха включени срещи с писатели, театрални представления, концерти, изложби, откриване на парка  Малък принц. На тържествена церемония бе връчена и наградата Малък принц - 2009 от посланика на Република Франция в Босна и Херцеговина нейно превъзходителство г-жа Марис Берню.

Интересна и наситена със срещи бе и програмата на Росица Петрова директор на РБ Сава Доброплодни и на Националния фестивал на детската книга. Освен проявите включени в програмата на фестивала, тя посети Народната библиотека Дервиш Сушич гр.Тузла и най-голямото детско издателство в Босна и Херцеговина Босненска реч. Бе приета и от председателя на община Тузла г-н Ясмин Имамович.

На специална среща партньорите от сдружението на фестивалите за детска литература от балканските страни одобриха програма за съвместна дейност за 2009-2010г. предвиждащо работа по общи проекти, организиране на международни конкурси и научни форуми, размяна на гостувания на детски автори, реализиране на съвместни многоезични издания антологии  с поезия и проза на най-добрите детски автори от отделните страни, преводи на книги и др.

В програмата на фестивала бе включено и представяне на Националния фестивал на детската книга. Презентацията бе направена от Росица Петрова и премина при голям интерес. Излъчен бе и филмът на БНТ Прозорец към света, посветен на Националния фестивал на детската книга със субтитри на английски език.

Домакините на фестивала изненадаха приятно г-жа Росица Петрова като й връчиха награда и грамота За всеотдайна подкрепа на фестивала Везаний мост. Наградата бе връчена от г-н Шимо Ешич известен босненски писател, собственик на издателство Босненска реч.    

Начало страница