Начало

20 СЕПТЕМВРИ - ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В РБ САВА ДОБРОПЛОДНИ - СЛИВЕН

 

         По традиция, всяка година, в началото на учебната година Регионална библиотека Сава Доброплодни - Сливен организира Ден на отворените врати. В програмата бяха включени различни инициативи за представяне на възможностите на библиотеката за подпомагане процеса на образование и самообразование на учениците.

В Деня на отворени врати сe проведоха екскурзии в библиотеката, демонстрации на възможностите за ползване чрез Интернет на пълнотекстови електронни бази данни чрез новата платформа на Електронния каталог на библиотеката, бяха представени и нови книги и помагала в помощ на обучението по различни предмети за отделните класове.

Акцент в програмата бе премиерата на последната книга за деца на известната българска писателка Кина Къдрева - Морски приказки излязла от печат през тази година. Премиерата на книгата бе приказен подарък за всички малки почитатели на вълшебни истории и неочаквани приключения по случай началото на учебната година. В нея се включиха над 90 деца от вторите класове на III Oсновно училище Д-р Иван Селимински и деца от  подготвителната група на ЦДГМак. С представянето на книгата беше отбелязан и предстоящия 85-годишен юбилей на писателката.

Кина Къдрева е родена на 27.09.1931г. в гр. Бургас. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски". Автор на 16 книги за деца, на детски телевизионни програми, на пиеси и филми за деца и юноши. По нейни приказки в Хамбург е създадена сиситема за развитие на творческото мислене и обучението по литература, въведена в училищата в Германия. През 1994 г. Кина Къдрева е удостоена с престижния Андерсенов диплом, присъден й от Международния съвет за детска книга към ЮНЕСКО и името й е вписано в Почетния списък на най-добрите детски автори на детски и младежки книги на планетата. Носител е на Националната награда Константин Константинов за цялостен принос в книгоиздаването за деца (2011), наградата Златен век за заслуги към българската култура на Министерството на културата и на почетна награда на Съюза на българските писатели за цялостно творчество.

         Друг акцент в програмата на Деня на отворени врати, насочен към  изучаващите английски език, бе отбелязването на 150-годишнината от рождението на английския писател Хърбърт Уелс /18661946/, един от най-популярните автори на научнофантастични романи. Беше представена презентация на тема:  Хърбърт Уелс бащата на научната фантастика придружена с прожекция на филма Война на световете.

Хърбърт Уелс е роден на 21 септември 1866 г. в Бромли, графство Кент, Великобритания. Завършва биология в Лондонския университет през 1890 г. С литература започва да се занимава след като завършва университета. Заедно с Жул Верн и Хюго Гърнсбек,  е определян като Баща на научната фантастика. Романите му Машината на времето/1895/, Война на световете/1898/, Невидимият човек/1897/  и Островът на доктор Моро му гарантират запазено място в световната литература. Освен научна фантастика, той пише и съвременни романи, исторически, политически и социални коментари и дори учебници за военни игри. През 1934г. е избран за президент на международния Пен-клуб. Умира през 1946 г.

В Деня на отворени врати ученици от Хуманитарна гимназия Дамян Дамянов посетиха литературния кабинет Атанас Славов и се запознаха с неговия живот и творчество. Излъчен бе и документален филм създаден по повод на 80г. юбилей на писателя.

За запознаване на посетителите с новите информационни услуги на библиотеката и с актуална информация за новопостъпилата литература  в помощ на учебния процес бяха организирани беседи и презентации в различните зали на библиотеката.

По традиция в този ден информационното обслужване и издаването на дневни карти за всички обслужващи звена на библиотеката беше безплатно.

 

Начало страница