Начало

СЕМИНАР И ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОГРАМИРАНЕ С РОБОТА ФИНЧ СЕ ПРОВЕДЕ В КОМПЮТЪРНАТА ЗАЛА НА НЧ“ПРОСВЕТА“ – ГР.ШИВАЧЕВО

На 20.10.2016г., в рамките на инициативите на Европейската седмица на програмирането /15 - 23окт. 2016г./ в компютърната зала на НЧ “Просвета“–гр.Шивачево, се проведе първото обучение за деца по програмиране  с робота Финч. Обучението бе организирано от специалисти от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен.

Пред ученици от СОУ „Георги Алексиев Каравелов“ - гр.Шивачево с кратка презентация бе представена историята на програмирането и програмните езици и  възможностите за програмиране с робота Финч. Децата се запознаха с програмния език Snap! за управление на робота. Snap! позволява лесно да е усвоят принципите на визуалното програмиране чрез работа с изображения, звуци и рисуване, дава свобода за моделиране на различни обекти от околната среда като по този начин обогатява културата на децата и развива творческото мислене и уменията за комуникация. В практическото обучение, чрез забавни задачи с герои от популярни анимационни филми, учениците усвоиха някои от основните принципи за работа с програмния език и изпълниха успешно няколко задачи.

В края на обучението децата получиха сертификат за успешно преминал първи час по програмиране, генериран от програмата.

Роботите Финч използвани в обучението и софтуера са предоставени на РБ “Сава Доброплодни“ от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки-България“ с цел специалистите от библиотеката да помогнат на много деца да направят своите първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.

Начало страница