Начало

ЛИТЕРАТУРНА ВЕЧЕР „НЕПОВТОРИМИЯТ АТАНАС СЛАВОВ”

СЕ ПРОВЕДЕ НА 20.10.2015г. В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА ‘САВА ДОБРОПЛОДНИ”- СЛИВЕН

       

На 20 октомври 2015 г., от 17:30 ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен  се проведе литературна вечер под надслов „Неповторимият Атанас Славов”,  посветена на 85-годишнината от рождението на Атанас Славов - един от последните представители на интелектуалците-космополити и енциклопедисти на 20 век - непримирим радетел за свобода на мисълта и словото, талантлив писател, публицист, преводач, учен, общественик.

 Атанас Славов е роден в гр.Сливен на 25 юли 1930г. Учи в Американското основно училище /American Grade School/ в София до закриването му през 1941г. В София завършва гимназия, а през 1953г. - Английска филология в Софийския университет „Св.Климент Охридски”.

От 1953 до 1965г. води курсове по руски език, работи като библиотекар в Народната библиотека „Св.св.Кирил и Методий”, участва в предавания на радио „София” за чужбина, занимава се с картографиране на Родопите. В периода 1961-1971г. води семинари на английски език по Средновековна и ренесансова литература в СУ„Св.Климент Охридски”.

През 1965г. защитава дисертация на тема „Функции на ритъма в художествената стихова реч” в Института за литература при БАН. В периода 1966-1974г. е научен сътрудник в Института по изкуствознание при БАН, където основава секция по дизайн и участва в проблемна група за изучаване на българските приложни изкуства. От 1974г. е старши научен сътрудник по фолклор и теория на изкуствата и фолклора. В периода 1971-1974г. е член на Международна научна група към Полската академия на науките по Сравнителна славянска метрика. Като изпълнителен секретар на научен проект на тема „Основни насоки на световната култура до 2000 година” към БАН заминава за САЩ, където през 1975-1976г. работи в Отдел за международни научни изследвания и обмен в Ню Йорк. През 1976г. се установява в САЩ.

Като литературен критик, изкуствовед, поет, белетрист, преводач, още преди да емигрира в САЩ, участва в създаването на новата българска култура. Има несъмнен принос като изследовател на българските фолклорни и етнографски ценности, на българските занаяти и народното изкуство, на българските селища и личности от българската история. Той е и един от първите български фантасти. Изявява се активно и в кинодраматургията, изкуствознанието, политологията, философията, теорията на културата, семиотиката.

След напускането на страната е осъден като невъзвращенец. В чужбина работи  като автор на свободна практика в радио „Свободна Европа” и Би Би Си Лондон /1978/, в Център “Удроу Уилсън”, изучаващ проблемите на източноевропейските култури /1979/, в Държавния департамент /Вашингтон/ като инструктор по български език /1980-1983/ в Центъра за езикови научни изследвания в Мериленд /1983/ и в „Гласът на Америка” като радиосценарист, редактор и диктор.

В САЩ започва да пише своите мемоари, които най-напред прозвучават на български език, четени от самия него в 52 седмични предавания на радио “Свободна Европа” със заглавие „Пътеки по магистралите” /1978-1979/. В САЩ създава издателство, с което привлича много от пишещите български емигранти, контактува с видни американски писатели като Кърт Вонегът, Греъм Грийн и др. Част от книгите му са на английски език. През 1986г. издава мемоарите си на английски език със заглавие „With the Precision of Baths”. Книгата е наградена от Legerete International Writers Union Book като най-добра автобиография за 1986г.; издава стиховете си /”Mr. Lampedusa Has Vanished”; „The Dough of America is Rising in Me”/; Под псевдоним Al Santana издава „Handling Vegetables”- гротесково-сатирична проза. Посвещава голяма част от времето си в изучаване на живота и учението на Петър Дънов. Обикаля и документира местата, където Дънов е пребивавал по време на следването си в Америка. В архива му има солидна сбирка от материали върху живота на Учителя, теорията и практиката на дъновизма. В САЩ Славов членува в Американския ПЕН-клуб - в секцията на писателите в изгнание.

През 1991г. наказателното дело срещу него е прекратено. Атанас Славов се връща в България и се установява в родния си град Сливен. След завръщането му от емиграция е преоткрит за българската литература и култура и в продължение на 20 години, до смъртта си,  издава няколко нови книги – проза, стихове, научни студии, есета, биографията на Петър Дънов и др.

С последните си двайсетина книги издадени и на английски език, сред които и шедьовърът „Нощите на Трентън”, световната критика приравни Атанас Славов с Кърт Вонегът, Милан Кундера, Умберто Еко, Василий Аксьонов, с нобеловия лауреат Орхан Памук.

Атанас Славов е носител и на редица български награди и отличия, между които орден «Стара планина» - първа степен /2001/ и Националната литературна награда «Добри Чинтулов»/1992/.

През 1992г. му е присъдено званието Почетен гражанин на Сливен.

Умира на 4 декември 2010г. след тежко боледуване

 

Обзор на творчеството на писателя представи литературният критик Димитър Бечев. Свои спомени за човека и твореца Атанас Славов разказаха писателите Христо Карастоянов и Любомир Котев, както и негови приятели и близки.

Беше представен и издаденият в чест на годишнината, под съставителството на д-р Росица Петрова-Василева, био-библиографски указател „Атанас Славов”. Указателят  е първото библиографско издание, което в такава пълнота отразява цялостното творчество и многостранната дейност на Ат.Славов. Той ще бъде ценно помагало за студенти и изследователи /литературоведи, изкуствоведи, историци, културолози, политолози,  краеведи и др./ не само на живота и творчеството на писателя у нас и в емиграция, но и на литературните и обществените процеси в България от края на 50-те години на миналия век до наши дни и особено в годините на демократичния преход.

Събитието бе част от програмата за отбелязване на празника на Сливен – Димитровден.

Начало страница