Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” –СЛИВЕН БЕ ПРЕДСТАВЕНА СТИХОСБИРКАТА „ДУМИ ЗА ОБИЧАНЕ” НА КЕТИ БОЗУКОВА

На 20 ноември 2017г. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” се състоя премиера на най-новата книга на Кети Бозукова „Думи за обичане”. На събитието присъстваха нейни близки, колеги приятели и почитатели на творчеството й.

Стихосбирката бе представена от литературния критик Димитър Бечев. В словото си той изтъкна че: ”Поетичният свят на Кети Бозукова е далеч от личната равносметка в рими, образи и куплети, в които тя застива крехка и беззащитна пред читателя. По-скоро поетичното слово за нея е символен свят, надежда за спасение от сърдечната недостатъчност на нашето антисоциално време, И в поредната й стихосбирка впечатлява усета й за скритата хармония на битието, акварелната мекота и прозрачност на нейните образи...” За работата си като редактор на книгата говори и поетът Димитър Христов.

Развълнувана, поетесата Кети Бозукова представи с рецитал част от стиховете включени в книгата.

В края на вечерта директорът на РБ ”Сава Доброплодни” –д-р Росица Петрова - Василева представи излезлия от печат в навечерието литературната вечер библиографски указател „Кети Бозукова” със съставители Р.Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова. Изданието включва 345 публикации, от 1978 до 2017г. включително, и отразява в максимална пълнота цялостната дейност и творчество на К.Бозукова. Приложената система от показалци подпомага многоаспектното представяне на включените в указателя публикации.  Изданието ще бъде ценно помагало и за изследователите на литературните и обществените процеси в България от края на 80-те години на миналия век до наши дни.

К.Бозукова получи възторжени поздравления за новата си стихосбирка и за цялостното си творчество и от поетите Деньо Денев, Виолета Калайджиева и Тенко Тенев.

Начало страница