Начало

РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ” СЕ ВКЛЮЧИ ВЪВ ВСЕНАРОДНИТЕ ЧЕСТВАНИЯ ЗА ЛЕВСКИ С ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ТЕМА  „КАК ЗАВЕТИТЕ НА АПОСТОЛА СТИГАТ ДО ДЕЦАТА ДНЕС“

 С презентацията  „Как заветите на Апостола стигат до децата днес” РБ „Сава Доброплодни” се включи във  всенародното отдаване на почит към паметта и делото  на Васил Левски. Ученици от втори и трети клас  на  5 СОУ «П. К. Яворов» и от шестите класове на ППМГ „Добри Чинтулов”, участваха активно в беседите посветени на живота и делото на Апостола на свободата.

Левски е най-красивият събирателни образ на български революционер живял в епохата преди освобождението на България от османско робство. Неговото име се е произнасяло от най-бедните български колиби до най-високите порти на османската власт. Един ден черноок с шопски дрехи, друг път с шаячни учителски дрехи Васил Иванов Кунчев обикаля страната, за да създава революционни комитети и да събужда народа за борба. Осенен от прозрения, той достига до философски и жизнени истини, които и днес събуждат у нас тръпки и възхищение. Историята прибавя към неговия образ нови черти, на бял свят излизат новооткрити документи, а неговите завети стават все по- любими и близки до нашата съвременност. Всичко, което говорим и казваме за него е винаги недостатъчно. Все има още нещо, което ще носим у себе си , всяко поколение ще има своята представа за Апостола, защото той е нашата най-чиста съвест, идеал и надежда.

За да представят живота на Левски и неговата роля в борбата за освобождение на България, библиотекарите на РБ «Сава Доброплодни» подготвиха презентация, запознаха учениците с любопитни и не толкова известни факти от неговата биография, прочетоха легенди и спомени на негови съвременници. Децата рецитираха стихове за Левски и с думи изразиха своето преклонение пред делото на Апостола.

Начало страница