Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ СЛИВЕН ПРИКЛЮЧИХА ПРОЯВИТЕ ОТ ПРАЗНИЧНАТА ПРОГРАМА КОЛЕДА В БИБЛИОТЕКАТА

На 20 декември 2019г., с коледен концерт и официална церемония за награждаването на отличените участници в ежегодния конкурс за коледна картичка и оригинално коледно пожелание Коледна магия - 2019 приключиха проявите от програмата Коледа в библиотеката на Регионална библиотека Сава Доброплодни - Сливен.

Програмата Коледа в библиотеката-2019 беше богата и разнообразна и включваше беседи и творчески работилници за ученици, представления за деца, две премиери на книги, изложба коледни картички от конкурса Коледна магия- 2019, церемония за награждаване на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание, коледен концерт.

 От 4 до 6 декември, по предварително утвърден график, с над 300 ученици от 5-ти до 10-ти клас, от ПМГ Добри Чинтулов, ГПЗЕ Захари Стоянов, Хуманитарна гимназия Дамян Дамянов, Национална художествена гимназия Д.Добрович,  Спортно училище Димитър Рохов, Професионална гимназия по хотелиерство и ресторантьорство Акад.Неделчо Неделчев, ОУ Елисавета Багряна и др., бяха проведени 12 беседи и творчески работилници: Коледа и Нова година в България традиции и обичаи. От интересни презентации учениците научиха повече за предстоящите празници, за тяхната символика и обредност, за особеностите при празнуването им в различните краища на страната. В беседите се включиха и Маринета Кирчева секретар на НЧ Просвета - 1925 - с. Мечкарево. която представи обредните хлябове на празниците от коледния цикъл и Марина Митева библиотекар в НЧ Пробуда - 1906 - гр. Кермен, която разказа за обичая Сурваки в Сливенския регион и заедно с децата изработва автентични сурвакници.  

От 10 до 19 декември 2019г., отново по предварителен график, бяха организирани 24 представления Как се спасява Коледа за коледните премеждия на трудолюбивите джуджета Джу, Джуджи и Джудейко и на добрия снежен човек г-н Снежко за спасяването на Коледа от Злобила завистливата крадла на писмата с коледни желания на децата. Над 1600 деца от първи до четвърти клас на НУ Васил Левски, II ОУ Хр. Ботев, III ОУ Д-р Иван Селимински, V СУ П.К.Яворов, XII OУЕлисавета Багряна, XI СУКонстантин Константинов и VII ОУПанайот Хитов посетиха организирано представленията и съпреживяха забавните приключения на героите с много емоции, смях и настроение.

На 20 декември 2019г., на официална церемония бяха обявени резултатите и наградени отличените участници от единадесетото издание на конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание Коледна магия 2019, в който се включиха 984 деца и тийнейджъри, на възраст от 4 до 15г., от училища и детски градини от Сливен и страната. Празнично украсената зала едва събра победителите в различните възрастови групи и категории и техните близки и приятели. Отличените в различните категории на конкурса получиха наградите си от директора на библиотеката д-р Росица ПетроваВасилева, която ги поздрави и изрази радостта си от многобройните им и талантливи творби като им пожела весели коледни празници, много здраве, щастие, сбъднати детски мечти и успехи в бъдещите конкурси на библиотеката.

В празничния концерт, съпътстващ събитието, се включиха: малкият гайдар Денчо Петров от гр. Кермен, призьорите по спортни танци Мирослав Стефанов и Елена Николова от XII ОУЕ.Багряна, сладкогласните народни певици Ивайла Андонова, Никол Тенева и Стефания Георгиева от XII ОУЕ.Багряна и малките таланти  от Клуб за млади поп и рок изпълнители Ритъм при Военен клуб - гр.Сливен с ръководител Елена Пеева.

С красивите коледни картички, изпратени за конкурса, е уредена изложба във фоайетата на библиотеката, която може да бъде посетена до 5 януари 2019г.  включително.

В рамките на коледната програма на библиотеката се проведоха и две премиери на нови книги: на стихосбирката Прозорец от спомени на Кети Бозукова а на романа Градът на слънчевия небосклон на Стефан Чолаков.

Колективът на Регионална библиотека Сава Доброплодни пожелава на своите малки  и по-големи читатели светли коледни и новогодишни празници, най-желаните подаръци под елхата,  много здраве и успехи през Новата година и до нови срещи в чудния свят на книгите!

Начало страница