Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ПРИКЛЮЧИХА ПРОЯВИТЕ ОТ ПРАЗНИЧНАТА ПРОГРАМА „КОЛЕДА В БИБЛИОТЕКАТА“

На 20 декември 2019г., с коледен концерт и официална церемония за награждаването на отличените участници в ежегодния конкурс за коледна картичка и оригинално коледно пожелание „Коледна магия“ - 2019 приключиха проявите от програмата „Коледа в библиотеката“ на Регионална библиотека “Сава Доброплодни“ - Сливен.

Програмата „ Коледа в библиотеката“-2019 беше богата и разнообразна и включваше беседи и творчески работилници за ученици, представления за деца, две премиери на книги, изложба коледни картички от конкурса „Коледна магия”- 2019, церемония за награждаване на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание, коледен концерт.

 От 4 до 6 декември, по предварително утвърден график, с над 300 ученици от 5-ти до 10-ти клас, от ПМГ ”Добри Чинтулов”, ГПЗЕ ”Захари Стоянов”, Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”, Национална художествена гимназия „Д.Добрович”,  Спортно училище „Димитър Рохов”, Професионална гимназия по хотелиерство и ресторантьорство „Акад.Неделчо Неделчев”, ОУ ”Елисавета Багряна” и др., бяха проведени 12 беседи и творчески работилници: „Коледа и Нова година в България – традиции и обичаи”. От интересни презентации учениците научиха повече за предстоящите празници, за тяхната символика и обредност, за особеностите при празнуването им в различните краища на страната. В беседите се включиха и Маринета Кирчева – секретар на НЧ „Просвета - 1925” - с. Мечкарево. която представи обредните хлябове на празниците от коледния цикъл и Марина Митева – библиотекар в НЧ „Пробуда - 1906” - гр. Кермен, която разказа за обичая Сурваки в Сливенския регион и заедно с децата изработва автентични сурвакници.  

От 10 до 19 декември 2019г., отново по предварителен график, бяха организирани 24 представления „Как се спасява Коледа” – за коледните премеждия на трудолюбивите джуджета Джу, Джуджи и Джудейко и на добрия снежен човек г-н Снежко за спасяването на Коледа от Злобила – завистливата крадла на писмата с коледни желания на децата. Над 1600 деца от първи до четвърти клас на НУ “Васил Левски“, II ОУ “Хр. Ботев“, III ОУ “Д-р Иван Селимински“, V СУ “П.К.Яворов“, XII OУ”Елисавета Багряна”, XI СУ“Константин Константинов“ и VII ОУ”Панайот Хитов” посетиха организирано представленията и съпреживяха забавните приключения на героите с много емоции, смях и настроение.

На 20 декември 2019г., на официална церемония бяха обявени резултатите и наградени отличените участници от единадесетото издание на конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание „Коледна магия” – 2019, в който се включиха 984 деца и тийнейджъри, на възраст от 4 до 15г., от училища и детски градини от Сливен и страната. Празнично украсената зала едва събра победителите в различните възрастови групи и категории и техните близки и приятели. Отличените в различните категории на конкурса получиха наградите си от директора на библиотеката – д-р Росица Петрова–Василева, която ги поздрави и изрази радостта си от многобройните им и талантливи творби като им пожела весели коледни празници, много здраве, щастие, сбъднати детски мечти и успехи в бъдещите конкурси на библиотеката.

В празничния концерт, съпътстващ събитието, се включиха: малкият гайдар Денчо Петров от гр. Кермен, призьорите по спортни танци Мирослав Стефанов и Елена Николова от XII ОУ”Е.Багряна”, сладкогласните народни певици Ивайла Андонова, Никол Тенева и Стефания Георгиева от XII ОУ”Е.Багряна” и малките таланти  от Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” при Военен клуб - гр.Сливен с ръководител Елена Пеева.

С красивите коледни картички, изпратени за конкурса, е уредена изложба във фоайетата на библиотеката, която може да бъде посетена до 5 януари 2019г.  включително.

В рамките на коледната програма на библиотеката се проведоха и две премиери на нови книги: на стихосбирката „Прозорец от спомени“ на Кети Бозукова а на романа „Градът на слънчевия небосклон“ на Стефан Чолаков.

Колективът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” пожелава на своите малки  и по-големи читатели светли коледни и новогодишни празници, най-желаните подаръци под елхата,  много здраве и успехи през Новата година и до нови срещи в чудния свят на книгите!

Начало страница