Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ПРИКЛЮЧИХА ТЪРЖЕСТВАТА „КОЛЕДА В БИБЛИОТЕКАТА“

На 20 декември 2018г., с коледен концерт и официална церемония за награждаването на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание „Коледна магия“ - 2018 приключиха тържествата „Коледа в библиотеката“ в Регионална библиотека “Сава Доброплодни“ - Сливен.

С организираните от 4 до 20 декември 2018г. тържества, за поредна година библиотекарите от регионалната библиотека направиха очакването на коледните празници забавно, интересно и вълнуващо за децата и тийнейджърите от нашия град.

Програмата на тържествата и тази година включваше различни инициативи: представления за деца „Коледни желания”; открити уроци на тема „Коледа ни връща у дома“ - посветени на обичаите и традициите свързани с отбелязване на празника в Сливенския край; рождественски беседи под надслов „Рождество Христово в слово и образ”, коледен концерт и церемония по награждаване на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание „Коледна магия”-2018; откриване на изложба от коледни картички от конкурса.

От 4 до 7 декември 2018г., по предварително уточнен график, с над 300 ученици от ПМГ”Добри Чинтулов”, ГПЗЕ”Захари Стоянов”, Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”, Национална художествена гимназия „Д.Добрович”,  Професионална гимназия по строителство и архитектура „Арх.Г.Козаров” и др. бяха проведени 11 беседи посветени на тайнствата на най-светлия християнски празник Рождество Христово, с лектор д-р К. Стоядинова от Богословския факултет на ВТУ „Св.св.Кирил и Методий”.

От 10 до 19 декември 2018г., отново по предварителен график, бяха организирани 20 представления „Коледни желания”, за ученици от първи до четвърти клас от различни сливенски училища. Над 1500 деца от НУ “Васил Левски“, II ОУ “Хр. Ботев“, III ОУ “Д-р Иван Селимински“, IVОУ“Д.Петров“, V СУ “П.К.Яворов“, X СУ”Йордан Йовков” и XI СУ“Константин Константинов“ посетиха организирано представленията и заедно с джуджетата Джу и Джудейка, и с героите Многознайко, Балерината, Глезлата и Ученичката преминаха през куп мисии и забавни приключения възложени от дядо Коледа, за да направят заедно изпълними коледните желания на всички деца. Представленията завършваха с шумен предколеден купон, на който децата пееха коледни песни, рецитираха стихове, участваха в коледна викторина и получаваха много награди – детски книжки и списания, книгоразделители и календарчета, осигурени от библиотеката и издателство „ФЮТ”.

На 20 декември 2018г., на официална церемония бяха обявени резултатите и наградени отличените участници от десетото издание на конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание „Коледна магия” - 2018. Празнично украсената зала едва събра победителите в различните възрастови групи и категории и техните близки и приятели. Церемонията бе открита с „Танц на снежинките” в изпълнение на малките балерини от балет „Барби” при Военен клуб - Сливен с ръководител Силвия Терзиева, последван от  латино танци на призьорите по спортни танци Мирослав Стефанов и Елена Николова от XII ОУ”Е.Багряна” с ръководител Али Мехмедов. В празничния концерт взеха участие и Вокална група и модерен балет при III ОУ”Д-р Иван Селимински” и сладкогласните народни певици Ивайла Андонова, Никол Тенева и Стефания Георгиева от XII ОУ”Е.Багряна”. Концертът завърши с коледни песни в изпълнение на малките таланти  Надя Мохамед, Надя Михайлова и Стеанна Георгиева от Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” при Военен клуб - гр.Сливен с ръководител Елена Пеева.

С много усмивки, грейнали от щастие детски лица и бурни аплодисменти бе съпътствано награждаването на отличените участници в двата раздела на конкурса. В конкурса за коледна картичка “Коледна магия“-2018 се включиха над 770 деца на възраст от 5 до 14г. от училища и детски градини от Сливен и страната, които изпратиха над 900 картички. Към всяка картичка участниците бяха приложили и оригинално коледно пожелание. С награди за красива коледна картичка бяха отличени 37 малки художници, а за оригинално коледно пожелание награди получиха 14 участници.  Резултатите от конкурса са обявени и в сайта на библиотеката, раздел  „Конкурси“.

Наградите в двата раздела бяха връчени от директора на библиотеката, д-р Росица Петрова–Василева. Тя поздрави всички участници в конкурса и изрази радостта си от многобройните им и талантливи творби като им пожела весели коледни празници, много здраве, щастие, сбъднати детски мечти и успехи в бъдещите конкурси на библиотеката.

С красивите коледни картички, изпратени за конкурса, е уредена изложба във фоайетата на библиотеката. Тя ще бъде експонирана до 5 януари 2019г.  

Колективът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” пожелава на своите малки  и по-големи читатели весела Коледа, много подаръци под елхата,  успехи през Новата година и до нови срещи в чудния свят на книгите!

 

Начало страница