Начало

ПЕТЪЧЕН ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН 

            На последния за 2007г. Петъчен литературен салон в РБ ”Сава Доброплодни” беше  отбелязана 10-та годишнина от създаването на Международната фондация “Балканика”. Гости на проявата бяха председателят на фондацията - Николай Стоянов /писател, собственик на ИК ”Библиотека 48”/ и Игор Чипев - член на международното жури на фондацията.

            Международната фондация „Балканика” е основана от авторитетните издателски къщи от седем балкански страни с основната цел ежегодното присъждане  на литературна  награда на балканските народи /наречена от журналистите „Балканския Нобел”/ и се превърна в авторитетен център за взаимното опознаване и пропагандиране на сериозните литературни достижения на балканските народи.

За  авторитета на “Балканика” допринасят и няколкото сериозни, инициирани от фондацията проекти, като създаването на “Работилница за преводачи от и на балкански езици”, на Балкански културен център в София, както и участието й в редица авторитетни форуми във Франция, Германия, Швейцария, Испания, в много от инициативите на ЮНЕСКО и ЕС.

            Отчитайки големия принос на българските съучредители, УС на „Балканика” реши, още при основаването й, седалището на  международната фондация да бъде в София, България. В София се проведе и десетата сесия на Балканика”/ ноември,2007/, както и тържествата по случай юбилея й, преминали под патронажа  на Президента на РБългария г-н Георги Първанов.

Носители на литературната награда „Балканика”:

     Давид Албахари, Сърбия

     Антон Дончев, България

     Никос Баколас, Гърция

     Василе Андру, Румъния

     Венко Андоновски, Македония

     Фатос Конголи, Албания

     Айфер Тунч, Турция

     Димитър Шумналиев, България

     Маро Дука, Гърция

     Тахсим Юджел, Турция

            Фондация „Балканика” е носител на Националната награда “Хр.Г.Данов”- за принос в популяризиране на българската литература, а нейният председател,  Николай Стоянов - на авторитетната награда “Париж – Европа” за принос към културата на Обединена Европа.