Начало

БАБА МАРТА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН

 Днес, първи март, още от началото на работния ден, Баба Марта – весела и засмяна, посрещаше читателите на РБ „Сава Доброплодни” с ръчно изработени мартеници и с благопожелания за здраве и берекет.

Обичаят на 1 март да се закичват с мартеници деца и възрастни идва от древни времена. Народното предание гласи, че белият цвят носи дълголетие, а червеният прогонва болестите. И в миналото и днес в първомартенската утрин всяка къща осъмва празнично накичена с красиви мартеници.

Фоайето на  РБ „Сава Доброплодни” беше озарено от  уникална изложба на мартенички изработени от децата на Сливен. Специално място в нея беше отделено и на уникални автентични мартеници създадени от сръчните ръце на бившата служителка на библиотеката Пенка Саръмова.

Над 100 ученици от различни училища посетиха по график и организираната от Детския отдел работилница на Баба Марта и се запознаха с легенди и предания за появяването на мартеницата - този най-български символ за здраве, плодородие и благополучие, за обичаите на този ден в различните краища на България, за символиката на цветовете и предметите вплетени в нея.

Освен майсторство в изработването на мартенички, децата участници в работилниците демонстрираха и много познания за празника като изпълниха и  песни и стихотворения написани от популярни и обичани български творци

Специално занимание бе организирано за учениците от 1 б клас на  СОУ „П. К. Яворов“. Те се срещнаха с внучката на Баба Марта - Мартеничка Къдравелка и се забавляваха с нейните истории. Всички заедно усукаха бели и червени конци и създадоха красиви мартеници, които да подарят на своите близки и приятели.

Посещенията на децата в библиотеката завършваха с благослов и пожелание към колектива на библиотеката за много здраве и успехи.

Начало страница