Начало

В ДЕТСКИЯ ОТДЕЛ НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” ОТНОВО ОТВОРИ ВРАТИ РАБОТИЛНИЦА НА БАБА МАРТА

От древни времена на първия ден от месец март българите се закичват с два  усукани конеца в червено и бяло, за да са здрави, за да са весели, за да са щастливи. Една многовековна традиция, която се предава от поколение на поколение и ни обединява, кара ни да се чувстваме горди, че сме българи!

За да се поддържа тази традиция жива, да се познава смисъла на празника, всяка година, на 1 март, в РБ „Сава Доброплодни“ гостоприемно отваря врати работилница на Баба Марта. Работилницата се посещава от най-малките читатели на библиотеката. Най-многобройните участници в нея тази година бяха децата от втори „а” клас на XI СОУ “Константин Константинов” с класен ръководител Красимира Бакалова. Децата се запознаха с легендата за мартеницата, както и с народни обичаи свързани с отбелязването на 1 март в различните краища на страната, изгледаха специално представление по мотиви от приказки на Ангелина Жекова. После, с невероятна сръчност изработиха оригинални мартеници, заредиха ги със своите усмивки и ведро настроение и ги подредиха в изложба, която да радва читателите на Детския отдел.

През целия ден посетителите на библиотеката получаваха като дар ръчно изработени от библиотекарите мартеници с пожелание за много здраве и късмет.

Начало страница