Начало

На 1 март в РБ Сава Доброплодни Сливен отново отвори врати работилница на Баба Марта

 

От древни времена на първия ден от месец март българите се закичват с два  усукани конеца в червено и бяло, за да са здрави, за да са весели, за да са щастливи. Една многовековна традиция, която се предава от поколение на поколение и ни обединява, кара ни да се чувстваме  българи!

За да се поддържа тази традиция жива, да се познава смисъла на празника, всяка година, на 1 март, в РБ Сава Доброплодни гостоприемно отваря врати работилница на Баба Марта. Работилницата се посещава от най-малките читатели на библиотеката. Най-многобройните участници в нея тази година бяха децата от първи в клас на V СОУ П. К. Яворов с класен ръководител Стефка Михайлова. Децата се запознаха с легендата за мартеницата, както и с народни обичаи свързани с отбелязването на 1 март в различните краища на страната. С невероятна сръчност те изработиха оригинални мартеници, заредиха ги със своите усмивки и ведро настроение и ги подредиха в изложба, която да радва читателите на Детския отдел.

През целия ден посетителите на библиотеката получаваха като дар ръчно изработени от библиотекарите мартеници с пожелание за много здраве и късмет.

Начало страница