Начало

В РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ОТНОВО ОТВАРЯ ВРАТИ ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА „ЛЯТО В БИБЛИОТЕКАТА”

Отново е лято – любимият сезон на всички деца. Дълго очаквано, то е време за игри и забавления, за срещи с нови приятели, за пътувания, приключения и приятни изживявания.

За да направи ваканцията на малките си читатели весела, забавна и неповторима, за поредна година Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен  организира творческа работилница „Лято в библиотеката - 2018”. По традиция Лятната работилница се провежда през месец юли. Тази година инициативата ще стартира на 2 юли и ще продължи до 31 юли 2018г. включително. В нея могат да се включат деца на възраст от 7 до 10г. - читатели на библиотеката.

В рамките на програмата, всеки ден от 9.00 до 10.00 ч., ще се провежда забавен „час по четене”, в който ще се четат откъси от книги на популярни и обичани български и чужди детски автори, а от 10.00 ч. до 12.00 ч., децата могат да се включат в тематично занимание по избор. И тази година част от заниманията са подчинени на темата „По следите на времето” и предлагат вълнуващи пътешествия в историята, бита, нравите, обичаите и традициите на нашия град. Целта е малчуганите да опознаят Сливен чрез интересни презентации, разкази, беседи, филми и посещения на архитектурни и исторически паметници и на природни обекти. Чрез интересни презентации и творчески занимания децата ще се запознаят и с литературната история на Сливен и нейните най-ярки представители /Добри Чинтулов, Елисавета Багряна, Станка Пенчева, Константин Константинов, Надя Неделина, Банчо Банов, Петя Александрова и др./

18 юли ще бъде посветен на Васил Левски. Чрез интересни презентации децата ще се запознаят с живота и делото на великия българин и ще поднесат цветя на паметника му.

В програмата на творческата работилница са включени и теми свързани с книгоиздаването и историята на книгатас приятелството и етиката в отношенията, с растителния и животинския свят и тяхното опазване, както и любимите на децата теми за света на динозаврите, за пиратите – разбойници, но и ловци на приключения, за загадъчния свят на фантастичните същества и др.

По традиция децата ще се запознаят и с магията на театъра, с различни техники при изработването на театрални кукли, с професията на актьора и режисьора. Те сами ще подготвят и в края на работилницата ще представят свое театрално представление.

Специално място е отделено и на темата: „Среща с модерните технологии”, като програмирането ще бъде представено като забавно приключение. Ще бъде проведено и обучение по програмиране с робота Финч.

Знанията си получени в тематичните занимания от програмата на лятната работилница, посветени на историята на гр.Сливен, децата ще проверят в специално подготевена електронна игра.

В практическите занимания децата ще рисуват, апликират, моделират, ще усвоят и редица практически умения като изработване на театрални кукли, оригами, маски, амулети, книгоразделители, картички, магически атрибути, ще се забавляват, ще намерят нови приятели.

Работилницата ще завърши на 31 юли с „Парад на талантите”.

От 2 юли в Детския отдел на РБ ”Сава Доброплодни”, за втора поредна година ще стартира и кампания за популяризиране на детското четене под надслов „Забавно лято с книга”. В края на кампанията, 15 септември 2018г., ще бъдат излъчени читателите на Детския отдел, които са прочели най-голям брой книги заети от библиотеката през лятната ваканция. За тях ще бъдат осигурени и специални награди.

Начало страница