Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ СЛИВЕН СТАРТИРА ДЕТСКА ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА ЛЯТО В БИБЛИОТЕКАТА - 2017 И КАМПАНИЯ ЗА ПООЩРЯВАНЕ НА ДЕТСКОТО ЧЕТЕНЕ ЗАБАВНО ЛЯТО С КНИГА

Отново е лято любимият сезон на всички деца. Дълго очаквано, то е време за игри и забавления, за срещи с нови приятели, за пътувания, приключения и приятни изживявания.

За да направи ваканцията на малките си читатели весела, забавна и неповторима, за поредна година Регионална библиотека Сава Доброплодни организира творческа работилница Лято в библиотеката. По традиция Лятната работилница се провежда през месец юли. Тази година инициативата ще стартира на 3 юли и ще продължи до 28 юли 2017г. включително. В нея могат да се включат деца на възраст от 7 до 10г. - читатели на библиотеката.

В рамките на програмата, всеки ден от 9.30 до 10.30 ч., ще се провежда забавен час по четене, в който ще се четат откъси от книги на популярни и обичани български и чужди детски автори, а от 10.30 ч. до 12.00 ч., децата могат да се включат в тематично занимание по избор. И тази година част от заниманията са подчинени на темата По следите на времето и предлагат вълнуващи пътешествия в историята, бита, нравите, обичаите и традициите на нашия град. Целта е малчуганите да опознаят Сливен чрез интересни презентации, разкази, беседи, филми и посещения на архитектурни и исторически паметници и на природни обекти. Децата ще се запознаят и с празничната обредност, с игрите и забавленията от миналото, с традиционните занаяти, със сливенските носии, кухня и фолклор.

По случай 180 г. от рождението на Васил Левски, преди всяко тематично занимание ще има минути посветени на Апостола. Децата ще се запознаят с интересни презентации по темите: Кой е Васил Левски, Левски и Сливен /Кога Левски е идвал в Сливен, с кого се е срещал, къде се е укривал, сподвижници на Апостола от Сливен/, Тефтерчето на Левски, Признателност към делото на Левски, ще чуят интересни разкази и легенди за геройствата на Апостола от български и чужди писатели др. На 18 юли децата ще се срещнат с писателя Желяз Кондев автор на книгата Апостола на българите.

В програмата са включени и теми свързани с книгоиздаването, растителния и животинския свят и тяхното опазване, етносите в България и техните обичаи и празници, приятелството, етиката в отношенията, модата, музиката, театъра и др.

Децата ще рисуват, апликират, моделират; усвоят и редица практически умения като изработване на оригами, маски, амулети, книгоразделители и картички, ще се забавляват, ще намерят нови приятели.

Работилницата ще завърши на 28 юли с Парад на талантите.

От 3 юли в Детския отдел на РБ Сава Доброплодни ще стартира и кампания за популяризиране на детското четене под надслов Забавно лято с книга. В края на кампанията, 15 септември 2017г., ще бъдат излъчени читателите на Детския отдел, които са прочели най-голям брой книги заети от библиотеката. За тях ще бъдат осигурени и специални награди.

Начало страница