Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ КНИГИТЕ КОЛИБРИ ОТ РАЯ И ИЗБРАНО НА ПОЕТЕСАТА КЕТИ БОЗУКОВА

 На 1 април (петък) 2022г., от 17:00 ч., в Регионална библиотека Сава Доброплодни Сливен бяха представени последните книги на поетесата Кети Бозукова - Колибри от Рая и Избрано, издадени през 2021г.

 Премиерата на двете книги бе планувана за миналата година, но поради въведените противоепидемични мерки и ограничения не бе реализирана.  За щастие красивите стихове не остаряват и попаднали на страниците на книгите стигат до своите читатели. Премиерата е реверанс към таланта на Кети Бозукова и подарък за почитателите на нейната поезия.

Кети Бозукова е сред ярките представители на съвременната българска поезия. Нейните стихове очертават един индивидуален, философски, мъдър и мислещ поетичен глас устремен към дълбоките води на себепознанието и към оня единствен хоризонт, даващ смисъл и посока на човешкото битие.

К.Бозукова е родена в гр. Сливен през 1964г. Основното си образование получава в ОУ Панайот Хитов и още там прави първите си поетични опити. Докато е ученичка в Математическа гимназия Проф. д-р Димитър Табаков, нейни стихове са отпечатвани в списаниеРодна реч. Висшето си образование завършва в Юридическия факултет на СУ Св. Климент Охридски, специалност Право. Работи по специалността си последователно като прокурор, съдебен инспектор към Министерството правосъдието, адвокат.

Стихотворения и разкази на Кети Бозукова са публикувани в много антологии, вестници и списания, а нейни творби са преведени в Русия, Украйна, Македония, Франция, Китай и Великобритания.

Има издадени 15 поетични книги и една с проза. Автор е и на студия посветена на прокуратурата, както и на редица публикации на юридическа тематика.

 От 2007г. до 2014г. Кети Бозукова е председател на читалище Пенчо Славейков - 1921 София. Главен секретар е на Съюза на юристите в България и активен участник в дейността на Културния дом към СЮБ. Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на юристите в България и на Асоциацията на юристите от Черноморско-Каспийския регион.

 Носител е на редица национални и международни литературни награди.

Пред присъстващите на премиерата бе представен и рецитал по стихове на поетесата под музикалния съпровод на цигуларката Благовеста Кирилова.

Начало страница