Начало

В РАМКИТЕ НА ПРОЕКТА ПОЛСКА ЛАВИЦА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ - СЛИВЕН ПОЛУЧИ ДАРЕНИЕ ОТ КНИГИ ОТ ПОЛСКИЯ ИНСТИТУТ В СОФИЯ

На 19 юни 2024г. директорът на Полския институт в София Карол Желински посети Регионална библиотека Сава Доброплодни-Сливен и връчи дарение от книги на полски автори на български език и монографии на български изследователи посветени на полската литература и култура, в рамките на проекта Полска лавица.

Инициативата на Полския институт има за цел да предостави на 30 български библиотеки книги на едни от най-популярните полски автори, между които Нобеловия лауреат за литература Олга Токарчук, Тадеуш Ружевич, Антони Либера, Витолд Гомбрович, Збигнев Херберт, Юлиуш Словацки, Анджей Вайда, Анна Швиршчинска и др.  Дарението съдържа и монографии и научни публикации от български автори, свързани с полската литература, език и култура: Елада и Рим в полската литература през ХІХ и ХХ век на Калина Бахнева; Два зубъра и муза. Полската литература ХV - XVІІІ век. Епохи. Автори. Текстове на Камен Рикев; Пасионът през втората половина на ХХ век. Композиторски решения на литургичния жанр на Илия Граматиков и др.

Дарението бе получено от директора на регионалната библиотека д-р Росица Петрова-Василева, която благодари на Карол Желински за включването на сливенската културна институция в проекта Полска лавица и представи Националния фестивал на детската книга и други инициативи, като възможност за ползотворно сътрудничество с Полския институт в София и сродни институции в Полша.

Начало страница