Начало

СЛЕД МАРАТОН ОТ ИНТЕРЕСНИ ПРОЯВИ ПРИКЛЮЧИ СЕДМИЦАТА ЛЮБОВТА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА ”САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН

От 12 до 16 февруари 2024г., за единадесета поредна година, в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен  се проведе Седмица на любовта, посветена на празника на влюбените - Св. Валентин, и на най-красивото и възвишено чувство – онази невидима сила, която ни кара да проявяваме най-доброто от себе си, стопля сърцата и душите ни, преобразява ни и ни кара да вършим чудеса.  

В програмата на Седмицата на любовта бяха включени: презентации „На крилете на любовта с най-популярните любовни романи и филми, музикални хитове и шедьоври на изобразителното изкуство“; презентации „История на празника „Св. Валентин“ и традициите за отбелязването му по света“, както и представяне на топ класации на най-добрите тийнейджърски романи посветени на любовта; представяне на книгата на Катя Зографова „Световете на Яворов – неговите любови, каузи, стихове, страсти и загадки“; художествено-документална изложба „С любов за теб! – картички „валентинки“ и оригинални пожелания от миналото и днес“, анкета „Какво е любов?” и томбола с  любовни стихове.

Седмицата на любовта стартира с откриване на художествено-документалната изложба „С любов за теб! – картички „валентинки“ и оригинални пожелания от миналото и днес“, в която се проследява историята на един от станалите задължителни атрибути на празника – картичките „валентинки“ -  от 1415г. до наши дни, със снимки, копия, репродукции, книги, оригинални пожелания, уникална колекция картички - експонати от 19 и 20 век из фондовете на ИМ - Горна Оряховица и съвременни ръчно изработени картички. Изложбата ще бъде експонирана до 29 февруари 2024г. вкл.

Презентацията „На крилете на любовта с най-популярните любовни романи и филми, музикални хитове и шедьоври на изобразителното изкуство“  предизвика голям интерес и бе посетена по график в различни дни от над 350 тийнеджъри /от 9 до 11 клас/ от ППМГ „Добри Чинтулов”, ХГ „Дамян Дамянов”, ГПЗЕ “Захарий Стоянов“, ГПХТ “Акад.Неделчо Неделчев“, ПГМ“Проф. Димитър Табаков“ и Спортно училище "Димитър Рохов". 

Над 370 ученици /от шести до осми клас/ от II ОУ “Хр. Ботев“, III ОУ „Д-р Иван Селимински“, IV ОУ „Димитър Петров“, V СОУ „П. К. Яворов“ посетиха по график презентацията „История на празника „Св. Валентин“ и традициите за отбелязването му по света“ и се запознаха и с най-добрите тийнейджърски романи посветени на любовта.

На 14 февруари, като част от програмата за Седмицата на любовта, литературоведката Катя Зографова представи своята книга „Световете на Яворов - неговите любови, каузи, стихове, страсти и загадки“, в две последователни срещи с ученици от ППМГ “Добри Чинтулов“, ГПЗЕ “Захарий Стоянов“ и ПХГ “Дамян Дамянов“. Авторката направи любопитен и запомнящ се преглед на творчеството на големия български поет през призмата на сложната взаимосвързаност с жените в неговия интимен живот: Дора Габе, Весела Монева-Олзомер, Лора, Дора Конова и „Яворовата Мина“.

Тийнейджърите - участници в проявите от Седмицата на любовта се включваха и в анонимна анкета „Какво е любов?” В отговорите си младите хора дават свое обяснение за уникалното изпепеляващо, но и съграждащо чувство, което просто идва и преобръща целия ти свят. Много от анкетираните определят любовта като най-красивото чувство на света, което осмисля живота на човека; тя е най-силната и приятна емоция; изпълва сърцето с радост и щастие; любовта е навсякъде около нас, трябва само да имаме сетива, за да я почувстваме и когато я открием само тогава животът ни придобива смисъл.

Като вълнуващ завършек на Седмицата на любовта, на 16 февруари, за почитателите на поезията се състоя литературна вечер „Поетесите на Сливен за любовта“.  Прозвучаха стихове, посветени на най-великото и възвишено чувство, на сливенските поетеси: Кети Бозукова, Валентина Димитрова, Виолета Калайджиева, Катрин Федина, Кристияна Добрева,  Николина Чонкова, Кирилка Паскалева, Диляна Панайотова, Йонка Йорданова, Милена Михова, Милена Митева, д-р Марияна Марчева, Валерия Андреева, Галина Цанева, Иванка Калайджиева, Дора Илиева, Юлия Лозанчева.

Всички ученици, посетили проявите от програмата на Седмицата на любовта, получиха  като дар свитък с прекрасно  стихотворение посветено на любовта. На 14 февруари, с дар - любовни стихове, библиотеката зарадва и всички свои читатели.

Начало страница