Начало

 Приключиха тържествата Коледа в библиотеката в Регионална библиотека Сава Доброплодни

 За поредна година библиотекарите от Регионална библиотека Сава Доброплодни - Сливен направиха очакването на коледните празници интересно и вълнуващо за децата и тийненджърите от нашия град чрез организирането от 14 до 18 декември 2015г. на тържествата Коледа в библиотеката. Програмата на тържествата включваше различни инициативи - представления, открити уроци посветени на коледните тайнства, забавни срещи с Дядо Коледа, отчитане на резултатите от конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание Коледна магия и литературния конкурс Писмо до дядо Коледа, откриване на изложба от коледни картички.            

Очаквано на най-голям интерес се радваха представленията Коледни бъркотии.  Над 760 деца от различни сливенски училища и детски градини в 16 представления съпрежиявяха коледните премеждията на Джуджейка трудолюбивата  помощничка на Дядо Коледа, помагаха на наивния, но добър снежен човек г-н Снежонски и се забавляваха със Злобила завистливата крадла на коледни подаръци, пяха, танцуваха и рецитираха, отговаряха на гатанки и любопитни въпроси свързани с коледните тайнства, с огромно желание изпълняваха ролите на падащи снежинки, работливи джуджета, бързоноги елени. За пръв път в коледните представления взеха участие и малките актьори от Детския приказен театър в библиотеката. Поради големия интерес представленията ще продължат и на 21 и 22 декември

На 18 декември 2015г. се проведе официалната церемония за обявяване на резултатите и награждаването на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание Коледна магия и литературния конкурс Писмо до дядо Коледа. Празнично украсената зала едва събра победителите в различните възрастови групи и категории и техните близки и приятели. Церемонията бе открита с изпълнения на коледни песни от малките таланти от Клуб за млади поп и рок изпълнители Ритъм при Детски комплекс - гр.Сливен с ръководител Елена Пеева. Много празнично настроение внесоха със своите песни и танци и малките сурвакари от ансамбъл Тракийче към Детски комплекс -Сливен.

С много усмивки, грейнали от щастие детски лица и бурни аплодисменти бе съпътствано награждаването на отличените участници в двата конкурса. В конкурса за коледна картичка Коледна магия се включиха над 600 деца на възраст от 5 до 14г. от училища и детски градини от Сливен и региона. Към всяка картичка участниците бяха приложили и оригинално коледно пожелание. В литературния конкурс Писмо до Дядо Коледа взеха участие над 387 деца и тийнейджъри на възраст от 7 до 19 години от цялата страна.

Резултатите от конкурсите са обявени и в сайта на библиотеката, раздел  Конкурси http://reglibsliven.iradeum.com/competition/competition_rezults_christmas_2015.htm

Наградите бяха връчени от директора на библиотеката, д-р Росица ПетроваВасилева. Тя поздрави всички участници, изрази радостта си от многобройните им и талантливи творби и им пожела весели коледни празници, много здраве, щастие, усмивки, сбъднати детски мечти и успехи в бъдещите конкурси на библиотеката. Церемонията завърши с красив танц и сурвакарски наричания на малките танцьори от ансамбъл Тракийче.

В празничните инициативи на библиотеката посветени на Коледа се включиха над 2000 деца и юноши от сливенските училища и детски градини.

През следващата седмица празничните инициативи на библиотеката продължават. На 21 декември, от 10:00 ч. ше се проведе церемонията Читател на годината за 2015г. на РБ Сава Доброплодни като част от националната инициатива Читател на годината, която се проявежда под патронажа на г-жа Мария Габриел - евродепутат. Същия ден, в 16,00ч., във фоайето на старата част на библиотеката ще бъде открита изложба с отличените творби от конкурса Приказна Коледа на НХГ Димитър Добрович Сливен.

      Регионална библиотека Сава Доброплодни пожелава на своите малки  и по-големи читатели весела Коледа, много подаръци под елхата, здраве, щастие и успехи през Новата година и до нови срещи в чудния свят на книгите!

Начало страница