Начало

 

 

 

 

 

Приключиха тържествата „Коледа в библиотеката” в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”

 

 За поредна година библиотекарите от Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен направиха очакването на коледните празници интересно и вълнуващо за децата и тийненджърите от нашия град чрез организирането от 8 до 19 декември 2014г. на тържествата „Коледа в библиотеката”. Програмата на тържествата включваше различни инициативи - рождественски беседи, представления, отчитане на резултатите от конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание „Коледна магия” и литературния конкурс „Писмо до дядо Коледа”, откриване на изложба от коледни картички.

Коледните инициативи на РБ“Сава Доброплодни“ стартираха на 8 и 9 декември 2014 г. с провеждането на осем рождественски беседи с ученици от различни сливенски училища на тема „Раждането на богочовека“ с лектор доц. д-р Мариян Стоядинов  – преподавател в Православния факултет на ВТУ “Св.св.Кирил и Методий“.

При голям интерес преминаха и 14-те приказни представления, проведени от 15 до 19 декември, посветени на най-очаквания от всички деца празник - Коледа. Над 400 деца от различни училища и детски градини се впуснаха в забавни приключения със семейство врабчета, плашило, снежен човек и джуджето Джу в очакване на любимия на всички дядо Коледа.

На 19 декември 2014г. се проведе официалната церемония за обявяване на резултатите и награждаването на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание „Коледна магия” и литературния конкурс „Писмо до дядо Коледа“. Празнично украсената зала едва събра победителите в различните възрастови групи и категории и техните близки и приятели. Церемонията бе открита с изпълнения на коледни песни от малките таланти от Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” при Детски комплекс - гр.Сливен с ръководител Елена Пеева. Много празнично настроение внесоха със своите танци и малките джуджета и снежинки-балеринки от балет „Барби“ с ръководител Силвия Терзиева и танцьорите от клуб по спортни танци „Сливен“ с ръководител Цанка Иванова.

С много усмивки, грейнали от щастие детски лица и бурни аплодисменти бе съпътствано награждаването на отличените участници в двата конкурса. В конкурса за коледна картичка “Коледна магия“ се включиха над 700 деца на възраст от 5 до 14г. от училища от Сливен и региона и от детските градини „Зорница“, „Божур”- център и филиал, „Елица“, „Мак”, „Детски рай”, „Синчец”, „Папазян”, а най-малкият участник е Деница Иванова на 3г. В литературния конкурс „Писмо до Дядо Коледа“ взеха участие над 200 деца и тийнейджъри на възраст от 7 до 19 години от цялата страна.

Наградите бяха връчени от директора на библиотеката д-р Росица Петрова–Василева. Тя поздрави всички участници, изрази радостта си от многобройните им и талантливи творби и им пожела весели коледни празници, много здраве, щастие, усмивки, сбъднати детски мечти и успехи в бъдещите конкурси на библиотеката. Церемонията завърши с коледна песен по текст на Иван Вазов.

В празничните инициативи на библиотеката посветени на Коледа се включиха над 2000 деца и юноши от сливенските училища и детски градини.

 

 

 

 

 

 

Начало страница