Начало

В ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ПРОГРАМИРАНЕТО /5 20 окт. 2019г./. РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ СЛИВЕН ОРГАНИЗИРА ДВАНАДЕСЕТ СЕМИНАРА И ОБУЧЕНИЯ ПО ПРОГРАМИРАНЕ С РОБОТА ФИНЧ и роботA-пчела Bee-bot

 За поредна година РБ Сава Доброплодни- Сливен се включи активно в инициативите на Европейската седмица на програмирането /5 20 окт. 2019г./. Организирани са 12 семинара и обучения по програмиране с робота Финч и с роботa-пчела Bee-bot, в които се включиха над 120 ученици на възраст от 7 до 10 години от X СУ Йордан Йовков- Сливен и СУ Хр.Ботев - гр.Нова Загора, както и над 150 студенти от шест специалности от ТУ - София, ИПФ Сливен и Професионален търговски колеж Сливен. Обученията се проведоха в компютърните зали оборудвани по програма Глобални библиотеки - България в РБ Сава Доброплодни и  библиотеката при НЧ Д.П.Сивков - гр.Нова Загора, както и в лабораториите на университета и в компютърната зала на X СУ Йордан Йовков -  Сливен.

Пред учениците с кратка презентация бе представена историята на програмирането и програмните езици и възможностите за програмиране с робота Финч. Те се запознаха с програмния език Snap! и Scratch за управление на робота. В практическите обучения, чрез забавни задачи с герои от популярни анимационни филми, децата усвоиха някои от основните принципи за работа с програмния език и изпълниха успешно няколко задачи. В края на обученията участниците получаваха сертификат за успешно преминал първи час по програмиране, генериран от програмата.

 Пред студентите с кратка презентация бе представена историята на програмирането и програмните езици и възможностите за програмиране с робота Финч и бяха демонстрирани 8 програмни езици за управление на робота.

Роботите Финч, използвани в обучението, са предоставени на РБ Сава Доброплодни от Посолството на САЩ в България и Фондация Глобални библиотеки-България с цел специалистите от библиотеката да помогнат на много деца да направят своите първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.

Тази година за пръв път в обученията организирани от библиотеката бяха представени и възможностите за програмиране с  роботa-пчела Bee-bot.

В навечерието на Седмицата на програмирането Посолството на САЩ в България, в изпълнение на проект Генерация код на Фондация Глобални библиотеки-България, предостави на сливенската регионална библиотека като дарение 6 мини робота Bee bot (робот-пчела), с 10 цветни игрални табла за работа с тях.

Мини роботът Bee bot /умната пчела/ е подходящ за обучение на деца на възраст до 7-8 години. Управлението на пчелата-робот е изключително опростено, съобразено с особеностите на ранната детска възраст и се извършва с помощта на няколко бутона. С него децата с лекота изучават програмирането, като задават алгоритми за извършване на определени движения и определят посоката на движение по игралното табло, а пчелата-робот се движи и реагира със светлинни и звукови сигнали. Играейки с умната пчела у децата се развиват дигитални умения, логическо мислене, умения да създават алгоритми, комуникативни навици,  умения за четене и смятане в процеса на играта.

В Седмицата на програмирането в РБ Сава Доброплодни бе проведен и обучителен курс на тема: Дигитални компетенции за библиотекари, в който се включиха десет библиотекари от Сливенска област. Акцент в обучението бе работата по дигитализация на книжовното наследство със скенерите - Czur Smart Scanner ET 16 Plus и последващата обработка на документите.

Компютърните науки вече докосват почти всяка научна дисциплина и са важна част от повечето нови технологии. Развитието на дигитални умения у децата от най-ранна възраст с помощта на робота-пчела Bee-bot ще подпомогне процеса на обучение и ще го направи забавно и интересно за децата. Обучението с робота Финч може да мотивира повече ученици да се насочат към компютърните науки, да осъзнаят, че това е област, която ще им даде възможност за бъдещо професионално развитие. РБ Сава Доброплодни приема като мисия работата си в тази насока.

Начало страница