Начало

ПРИКЛЮЧИХА ДНИТЕ НА ФРАНКОФОНИЯТА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА “САВА ДОБРОПЛОДНИ”-СЛИВЕН

 

Традиция стана в навечерието на 20 март - Международния ден на Франкофонията, в Регионална библиотека "Сава Доброплодни"-Сливен да се организират различни прояви посветени на френския език и култура. Така и нашият град се включва в отбелязването на празника, който обединява над 870 милиона франкофони от цял свят.

Тази година празниците на френския език и култура в РБ”С.Доброплодни” се проведоха  от 14 до 18 март 2016 г. и в тях се включиха над 200 ученици от класовете с преподаване на френски език от ГПЗЕ „Захарий Стоянов”, както и много читатели – франкофони. Пред тях сътрудниците от Чуждоезиковия център на библиотеката представиха  презентацията на френски език на тема:  „Скалните цветя” на френската поезия – Шарл Бодлер, Пол Верлен, Артур Рембо”. На голям интерес се радваха и прожекциите на филма „Малкият принц” – на френски език. В Чуждоезиковия център беше представена колекция от произведения на съвременни френски автори, както и много нови помагала в помощ на изучаването на френския език.

В края на всяко колективно посещение се провеждаще анкета , в която учениците отговаряха на въпроса: „Какво е франкофония?”За повечето от тях „Франкофония е да обичаш френския език”; „Франкофония е общността от хора и страни, които говорят френски език.”, ”Франкофонията е да говорим един и същ френски език. Тя спомага да изградим връзки на солидарност и разбирателство, улеснява обмена на идеи, пробужда интереса към френската култура и език, с нейните традиции и обичаи”, „Франкофонията засилва диалога между културите и цивилизациите чрез знанието на френски език”

За организаторите от РБ”Сава Доброплодни” остана удовлетворението, че чрез организирането на тези празници се засилва интереса на учениците към френския език и култура.

Начало страница