Начало

ПРИКЛЮЧИХА ДНИТЕ НА ФРАНКОФОНИЯТА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ-СЛИВЕН

 

Традиция стана в навечерието на 20 март - Международния ден на Франкофонията, в Регионална библиотека "Сава Доброплодни"-Сливен да се организират различни прояви посветени на френския език и култура. Така и нашият град се включва в отбелязването на празника, който обединява над 870 милиона франкофони от цял свят.

Тази година празниците на френския език и култура в РБС.Доброплодни се проведоха  от 14 до 18 март 2016 г. и в тях се включиха над 200 ученици от класовете с преподаване на френски език от ГПЗЕ Захарий Стоянов, както и много читатели франкофони. Пред тях сътрудниците от Чуждоезиковия център на библиотеката представиха  презентацията на френски език на тема:  Скалните цветя на френската поезия Шарл Бодлер, Пол Верлен, Артур Рембо. На голям интерес се радваха и прожекциите на филма Малкият принц на френски език. В Чуждоезиковия център беше представена колекция от произведения на съвременни френски автори, както и много нови помагала в помощ на изучаването на френския език.

В края на всяко колективно посещение се провеждаще анкета , в която учениците отговаряха на въпроса: Какво е франкофония?За повечето от тях Франкофония е да обичаш френския език; Франкофония е общността от хора и страни, които говорят френски език., Франкофонията е да говорим един и същ френски език. Тя спомага да изградим връзки на солидарност и разбирателство, улеснява обмена на идеи, пробужда интереса към френската култура и език, с нейните традиции и обичаи, Франкофонията засилва диалога между културите и цивилизациите чрез знанието на френски език

За организаторите от РБСава Доброплодни остана удовлетворението, че чрез организирането на тези празници се засилва интереса на учениците към френския език и култура.

Начало страница