Начало

ИК ХЕРМЕС - ПЛОВДИВ И РБ САВА ДОБРОПЛОДНИ СЛИВЕН ПРЕДСТАВИХА  НОВИЯ РОМАН НА ДЕМЕТРА ДУЛЕВА ПРЕОБЪРНАТИ СЪЗВЕЗДИЯ

Литературният маратон в РБ Сава Доброплодни-Сливен, насочен към промоция на произведения на съвременни български автори, продължи на 18 юни с премиера на новия роман на Деметра Дулева Преобърнати съзвездия, който излезе от печат преди по-малко от месец. Залата се оказа малка да побере почитателите на нейното творчество.

Деметра Дулева е филолог, писател и дипломат. Още с първия й роман Странстващият албатрос (ИКХермес, 2019), печели през 2020 г. наградата Перото за най-добър дебют, отличен е с втора награда в категорията художествена проза на Портал Култура и е номиниран за роман на годината на Фонд 13 века България.

По повод новия си роман, Преобърнати съзвездия, Деметра Дулева разказва: Всичко започна с едно служебно пътуване до Mадагаскар. Престоят ми беше кратък, но много интензивен. За пръв път прекосявах екватора, за пръв път попадах в Aфрика. В Мадагаскар животът е бавен, хората нямат много, но са щастливи въпреки трудностите. Това, което видях, като с машина на времето, ме пренесе в годините на моето детство. Беше много странно усещане, бях едновременно малкото момиче и зрялата жена, сякаш миналото и сегашното се случваха едновременно...Но освен сладостното детство, си спомних и мъчителните гимназиални години, в които израстваш и започваш да се осъзнаваш като отделна личност. Разбрах веднага, че искам да разкажа за това.

Преобърнати съзвездия е един майсторски написан роман, болезнено откровен, еротично и любовно провокативен. Роман за смисъла на живота, за надеждата, за свободата, за магичното в раждането и смъртта.

Книгата беше представена от Валентин Георгиев директор на Издателска къща Хермес и редактор на изданието. Деметра Дулева разказа повече за романа и отговори на въпросите на почитателите на творчеството си. На срещата присъства и писателят Цанко  Лалев съпруг на авторката, който разказа интересни моменти около написването на романа.

Начало страница