Начало

НОВО ЦЕННО ДАРЕНИЕ ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКАСАВА ДОБРОПЛОДНИ СЛИВЕН

 

         Регионална библиотека Сава Доброплодни получи ценно дарение - уникалното издание Избрани съчинения на Петър Константинов в двадесет тома. Дарението е от д-р Мариана Станева-Стоянова, съпруга на покойния писател и e осигурено с подкрепата на издателство Даниела Убенова. Излизането на томовете в края на месец юни 2014г. е специален момент в историята на  книгоиздаването в България, защото за първи път в страната ни се публикуват едновременно двадесет тома от творчеството на един автор.

 Писателят Петър Константинов е роден на 1 август 1928г. в град Казанлък. Завършил е медицина и политическа икономия. Взема дейно участие в обществения живот на страната. Той е един от основателите и председател на Общонародното сдружение Мати Болгария първата общонародна организация след демократичните промени през 1989г., която осъществи изключително активна дейност у нас и в чужбина за пробуждане, съхранение и разпространение на българския народен дух, народните традиции и историческата ни памет. Литературното творчество на Петър Константинов се характеризира с траен интерес към духовния свят на човека през различните периоди на историята ни. В романите, разказите и повестите си, както и в художествената си публицистика, той отразява възхода и крушението на нравствените идеали, на творческите въжделения и личното достойнство като смисъл и съдържание на човешкия живот. Произведенията на автора са превеждани на английски, полски, руски и шведски език.

         Избраните съчинения в двадесет тома съдържат: Избрани разкази от сборниците Предание от изчезналия град и Благословена земя; повестите Ирмена и Черкезките хълмове; седем романа, между които: Последната изповед, Авеню Фош, Заливът на сънищата, трилогията Синият аметист и др.; есета, пътеписи и публицистика както и цялостна панорама на колекции и шедьоври от произведения на изкуството, фолклора, археологическите и архитектурни паметници на България, Европа и света.

Начало страница