Начало

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ - СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗВА 85 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРСКИ ПОЕТ ДАМЯН ДАМЯНОВ

 

На 18 януари /събота/ 2020г. в Регионална библиотека Сава Доброплодни Сливен с различни прояви беше отбелязана 85 годишнината от рождението на големия български поет Дамян Дамянов.

Специално уредени тематични изложби в читалните и залите на библиотеката представят основни моменти от живота на поета и неговото творчество. В чуждоезиковия център са представени стиховете му преведени на английски език. Всеки читател посетил библиотеката на 18 януари получи като подарък и свитък с негово стихотворение.

Дамян Дамянов е роден на 18 януари 1935 г. в Сливен. През 1953 г. завършва гимназия в родния град, а през 1961г. - българска филология в Софийския университет. През 60-те години работи като литературен консултант във вестник "Народна младеж" и като редактор в отдел "Поезия" на списание "Пламък". За първи път публикува стихотворения през 1949 г. във в. "Сливенско дело". Автор е на 38 стихосбирки, на романа Таванът/1983/, на 5 книги с есета, импресии, разкази и пътни бележки, и на романа за деца Хвърчилото се връща/1978/. Много от стиховете му са включени в антологии, сборници и периодични издания.  Творби на поета са публикувани в литературни издания на английски, руски, италиански, беларуски, украински, унгарски и др.езици.

За своето творчество Дамян Дамянов е удостоен със званието Народен деятел на културата, лауреат е на Димитровска награда, носител е на наградата за литература и изкуствоДобри Чинтулов, а  през 1998 г. получава наградата Иван Вазов за цялостно литературно творчество.

Дамян Дамянов си отива от този свят на 6 юни 1999 г.

Програмата на РБ Сава Доброплодни за отбелязване на 85-годишнината от рождението на Дамян Дамянов включва и провеждането на литературна вечер, която ще се състои през месец октомври, в рамките на  програмата за празника на Сливен - Димитровден. Тя ще включва премиера на документален филм посветен на живота творчеството му. Ще бъде представен и био-библиографски указател, издаден от библиотеката, в който са включени в максимална пълнота всички публикации от и за Д.Дамянов на български и чужди езици. Изданието ще бъде ценно помагало за изследователите не само на живота и творчеството на поета, но и на литературните процеси в България от началото на 50-те години на миналия век до наши дни.

 

Начало страница