Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН

ПРИКЛЮЧИ СЕДМИЦАТА НА ЛЮБОВТА

От  14 до 18 февруари 2022г., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен се проведе станалата вече традиционна Седмица на любовта, посветена на празника на всички влюбени - Св. Валентин и на най-красивото и възвишено чувство - онази невидима сила, която ни кара да проявяваме най-доброто от себе си, стопля сърцата и душите ни, преобразява ни и ни кара да вършим чудеса.    В програмата на Седмицата на любовта бяха включени: презентации и дискусии за тийнейджъри на тема: „Любовта е вдъхновение”; изложба включваща, историята на картичките „валентинки” с образци от 19 и 20 век, както и съвременни ръчно изработени картички и колекция от книги, албуми и репродукции от фондовете на библиотеката разкриващи шедьоври на световната и българска литература и изобразително изкуство посветени на любовта; анкета „Какво е за вас любовта?”.

Въпреки ограниченията свързани с противоепидемичните мерки и ротационния принцип в обучението,  над  300 ученици  от различни сливенски училища посетиха по график проявите от програмата.  Сред тях най-активни бяха учениците от ППМГ „Добри Чинтулов”, ХГ „Дамян Дамянов” и ПГЕЕ „Мария Склодовска-Кюри”. Те проследиха с интерес презентацията „На крилете на вдъхновението любов”, представяща историята на празника Св. Валентин, както и интересни моменти от живота на световноизвестни художници, поети, писатели, певци, музиканти и на техни творби вдъхновени от любовта. Наред с творби на класици на световната и българската литература бяха представени и произведения на съвременни автори  като Джон Грийн, Никълъс Спаркс и др. На фона на прекрасна музика звучаха български и световни литературни шедьоври вдъхновени и посветени на най-възвишеното човешко чувство. Прозвучаха и любовни стихове на български автори, между които Дамян Дамянов, Георги Константинов, Миряна Башева, Надежда Захариева, Евтим Евтимов и др. превърнали се в емблематични песни на български поп и рок изпълнители.

Тийнейджърите - участници в проявите от Седмицата на любовта се включваха и в анонимна анкета „Какво е за вас любовта?”. Отговорите в анкетата варираха от дълбоко разочарование и отричане на любовта до определянето й като истинско вдъхновение. Много от анкетираните определят любовта като най-красивото чувство на света, което осмисля живота на човека; тя е най-силната и приятна емоция; изпълва сърцето с радост и щастие; любовта е навсякъде около нас, трябва само да имаме сетива, за да я почувстваме и когато я открием само тогава животът ни придобива смисъл.

Всички ученици, посетили проявите от програмата на Седмицата на любовта, получиха  като дар свитък с прекрасно стихотворение. На 14 февруари, с любовни стихове, библиотеката зарадва и всички свои читатели.

За организаторите на Седмицата на любовта от РБ “Сава Доброплодни“ остава удовлетворението от оценката за проявите включени в нея: „беше любопитно и интересно“, „изненадващо приятно“, „вълнуващо”– такива са впечатленията на участниците в тях, както и желанието им отново да се върнат в библиотеката  по повод на други събития.

Начало страница