Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН СЕ ПРОВЕДЕ  ОТКРИТ УРОК В ПАМЕТ НА АПОСТОЛА НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА

 На 18 февруари 2021г., в навечерието на всенародните чествания посветени на 148 години от обесването на Васил Левски, в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, се проведе открит урок „Левски в бунтовния Сливен”, с  ученици от втори  и трети клас  на НУ „Васил Левски”.

Всички знаем и помним делото на Апостола. Човекът загърбил дребните страсти на ежедневието, отказал се от малките човешки радости, за да надживее времето. За неговия подвиг се носят легенди. Смелостта, самообладанието и предаността му към делото, са увековечени в с много стихотворения и разкази.

Тази година РБ ”Сава Доброплодни” отбелязва годишнината от обесването на бележития българин с презентация „Левски в бунтовния Сливен”. При спазване на всички противоепидемични мерки, над 80 ученици се запознаха с личността на Левски и неговата роля в борбата за освобождение на България, както и с любопитни и не толкова известни факти от неговата биография като кога и как Апостолът е бил в Сливен, в кои тайни квартири е отсядал, с кои сливенци се е срещал и др. Децата, вдъхновени от  живота и делото на В.Левски, рецитираха стихотворения посветени на неговия подвиг.

В края на урока всички участници получиха като дар свитък с мисъл на Апостола и си  тръгнаха с нови познания и с надежда, че бъдещето им принадлежи щом има герои като Левски, от които да се учат.

Начало страница